Fotbal

De vazut: Documentarul 'Maradona in Mexic'

Fie ca esti un fan sau urmaritor de fotbal sau nu, documentarul 'Maradona' in Mexic nu se poate rata. Acum, cand Netflix a devenit un fel de TVR1 de acum zeci de ani, in sensul ca toata lumea il are, este mai la indemana decat oricand. 

Filmat in 2018 si 2019, doi din ultimii sai trei ani de viata, filmul are cu atat mai multa valoare.

Inchipuiti-va ca Maradona ar fi venit la Satu Mare. Pun Satu Mare pentru ca acest oras este al 19-lea din Romania ca numar total al populatiei, la fel cum Maradona a aterizat in orasul Culiacan din provincia Sinaloa, cu 600.000 de oameni, al 19-lea oras ca marime din Mexic.

Culiacan s-a transformat din nimic in sport, cu o echipa necunoscuta si codasa din Liga a doua mexicana, intr-un loc de maxim interes. Argentina a adus reporteri permanenti, Europa a mutat si ea trei jurnalisti continuu la fata locului, SUA de asemenea a adus corespondenti. Imaginile cu Maradona sosind pentru prima oara in Culiacan sunt de neratat. 'Llego, Maradona, llego" (A ajuns, Maradona, a ajuns), este melodia principala din film si cea care rezuma atat de bine imensitatea acelor momente. A stat acolo doi ani si nimeni nu s-a saturat.

 

 

Filmul arata o fata nestiuna a lui Maradona, cea de antrenor. A luat echipa de pe ultimul loc, o echipa care pierdea meci dupa meci si a dus-o cu victorie dupa victorie in finala campionatului. La finalul sezonului, internat cu probleme medicale la Buenos Aires, ca privitor al serialului si daca nu as fi stiut ce a facut acolo, as fi pariat ca nu se va mai intoarce. S-a intros si al doilea an. Echipa deja incepuse sezonul fara antrenor si pierduse meci dupa meci, revenind brusc la vechile obiceiuri. A dus-o iarasi in finala.

Fara niciun fel de dubiu, jucatorii l-au iubit, iar interesant este ca si el a iubit aceasta echipa, ceea ce si recunoaste. Reise din imagini fara niciun dubiu. A fost ultima sa iubire din fotbal. 

Momentele din vestiar, cu acei jucatori pierzatori transformati peste noapte in aproape campioni, arata geniul fotbalistic al Maradona. Abilitatea lui de a muta pasiunea pentru fotbal si catre niste jucatori mediocri arata cat de mult a insemnat el pentru fotbal, oriunde in lume, dar si ceea ce a insemnat fotbalul pentru el.

Imaginile din vestiar si nu numai arata o carisma absolut unica, un om complet special. Abia se târa pe culoarele clubului, abia mai mergea din cauza problemelor la genunchi, decimat și de fostele sale vicii despre care cine stie daca scapase cu adevarat sau nu. Dar atunci cand vorbea cu jucatorii despre fotbal, toate dispareau.

Iar cand atingea mingea chiar si la antrenamente, la aproape 60 de ani, aproape de ultimele sale momente, unicitatea sa nu se putea ascunde, iesea din nou la iveala ca uleiul deasupra apei. Doar dintr-o simpla atingere a mingii.

Maradona - cel mai mare jucator de fotbal din istorie.

Recent in presa citeam despre un jurnalist care a spus multe lucruri urate despre Maradona. Articolul a fost preluat in Romania, noi nu l-am pus din cauza ca nu citam toti idiotii, preferam deseori sa ii ignoram. Sunt lucruri care nu merita. Sa spui asa ceva despre Maradona e ca si cum ai spune despre Mozart ca era un betiv, asa cum reise din filmul Amadeus al lui Milos Forman. Dar muzica lui Mozart ramane alaturi de geniul sau. La fel si la Maradona. Tot restul s-a dus.

Singura afirmatie pe care o voi comenta aici din acel articol este cea conform careia Maradona a fost un hot pentru golul marcat cu mana la Campionatul Mondial din 1986. Nu a fost un hot. Chiar daca a trisat acolo, ceea nu intelege jurnalistul italian este ca nimeni, nici un privitor de fotbal de oriunde din lume, nici macar din Anglia, nu ii imputa lui Maradona acel gest. Pentru ca Maradona a dat acolo totul si nu s-a putut abtine, atunci cand a avut ocazia, sa incerce totul pentru un gol. A reinventat pentru un moment fotbalul si a aratat inca o data cat simt pentru gol a avut, cat de mare a fost geniul sau pentru fotbal. Iar apoi a marcat si cel mai frumos gol din istoria Campionatului Mondial, dribland aproape toti adversarii si inclusiv portarul.

 

 

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



De vazut: Documentarul 'Maradona in Mexic'