Champions League

Un nou format aprobat de UEFA pentru Champions League din 2024

Sursă foto: twitter.com/

Cea mai importanta competitie europeana va avea un nou format competitional din sezonul 2024/2025.

Numarul echipelor participante a fost marit de la 32 cate sunt in prezent la 36 de echipe.

Faza grupelor va avea opt etape, fata de sase cate sunt acum.

Cele patru locuri suplimentare vor fi acordate astfel:

- un loc pentru echipa clasata pe locul cinci in clasamentul UEFA;

- un loc alocat in plus unei campioane nationale care se califica pe asa numitul Traseu al Campioanelor (n.a. - in prezent sunt patru locuri disponibile);

- doua locuri vor fi atribuite tarilor cu cea mai buna performanta obtinuta in sezonul precedent, coeficientul rezultand din impartirea totalului de puncte la numarul de echipe participante.

Daca in prezent o echipa are asigurate sase meciuri in faza grupelor contra a trei adversari, din sezonul 2024/25 se va trece la o faza tip campionat.

Aceasta inseamna ca fiecare club va disputa opt meciuri impotriva a opt adversari diferiti, patru meciuri acasa si patru meciuri in deplasare.

Primele opt clasate se califica in optimi, in timp ce echipele clasate pe locurile 9-24 vor disputa o dubla de baraj pentru completarea tabloului din optimi.

Europa League si Conference League vor avea de asemenea un format similar, cu 8 meciuri in faza campionat a Europa League si sase pentru a treia competitie europeana.

“Suntem convinsi ca formatul ales gaseste echilibrul potrivit si ca va imbunatati echilibrul competitiv, generand venituri solide care pot fi distribuite catre cluburi, ligi si in fotbalul de baza de pe continentul nostru, sporind in acelasi timp atractivitatea si popularitatea competitiilor noastre de club”, a declarat Alexander Ceferin, presedintele UEFA.



Un nou format aprobat de UEFA pentru Champions League din 2024