Euro 2012

Spania elimina Franta prin dubla lui Xabi Alonso

Nationala Spaniei s-a calificat, sâmbata seara, în semifinalele Campionatului European dupa ce a învins pentru prima data la un turneu major echipa Frantei, cu 2-0. Ambele goluri ale campionilor au fost marcate de mijlocasul defensiv Xabi Alonso, care a punctat mai întâi cu capul în prima repriza, pentru ca în prelungirile partidei sa transforme o lovitura de la 11 metri corect acordata. Meciul a fost în direct pe Onlinesport.ro

Laurent Blanc, selectionerul Frantei, declara înaintea partidei de pe Donbass Arena ca pentru a emite pretentii în fata masinii de pase a Spaniei echipa sa trebuie sa reziste în primele 15-20 de minute.

Ibericii au început mai bine si spaniolii s-au deschis ca un evantai pe extreme pentru a surprinde apararea aglomerata a francezilor.

Minutul 7 a adus prima faza grea pentru brigada italiana condusa la centru de Nicola Rizzoli dupa ce Fabregas a cazut în careul francez dupa un duel cu Clichy. Nu s-a acordat nimic spre dezamagirea spaniolilor care si-au reluat jocul de pase.

Spania a ajuns la al 10-lea meci fara înfrângere la Euro egalând performanta Olandei (1988-1996), Germaniei (1972-1984) si Italiei (1968-1988). Statistica

Temerile lui Blanc s-au adeverit chiar în minutul 20 când Xabi Alonso a gasit o bresa în apararea franceza si l-a învins pe Lloris cu o lovitura de cap la coltul lung.

Spania a continuat sa domine jocul pâna la pauza cu o posesie de peste 60 de procente, însa ocaziile la poarta lui Lloris au întârziat sa mai apara.

Partea secunda a debutat cu un sut al lui Alonso peste poarta, dupa care francezii au replicat prin Debuchy, a carui lovitura de cap din pozitie centrala a trecut peste transversala. Faza a fost creata de Ribery în partea stânga a careului iberic.

Acelasi Ribery a fost la originea unei noi ocazii, în minutul 70, când sutul sau din apropierea portii a fost blocat în doi timpi de Casillas.

Spania a dat lovitura de gratie în chiar minutul 90 când acelasi Xabi Alonso a transformat cu sânge rece un penalty obtinut de Pedro în duel cu Reveillere.

Nationala Spaniei va întâlni în semifinale, miercuri, tot la Donetk, echipa Portugaliei.

Spania: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva (Pedro '65), Fabregas (Torres '67), Iniesta (Cazorla '84). Antrenor: Vicente del Bosque.

Franta: Lloris - Reveillere, Rami, Koscielny, Clichy - Debuchy (Menez '64), Cabaye, M'Vila (Giroud '79), Malouda (Nasri '65), Ribery - Benzema. Antrenor: Laurent Blanc.

Arbitri: Nicola Rizzoli (central) - Renato Faverani, Andrea Stefani (asistenti) - Gianluca Rocchi, Paolo Tagliavento (asistenti suplimentari) - toti Italia - Craig Thomson (rezerva) - Scotia.



Spania elimina Franta prin dubla lui Xabi Alonso