Sferturi Euro 2012

Italia elimina Anglia la penaltyuri dupa un meci feroce

Pentru o seara fotbalul a fost drept si echipa mai curajoasa, mai activa pe teren si care a ratat ocaziile mai mari s-a calificat mai departe. Italia si Anglia au ramas la egalitate timp de 120 de minute în pofida numeroaselor sanse de gol, pentru ca în cele din urma italienii sa se impuna la loviturile de departajare cu 4-2. Italienii au avut doua bare, un gol anulat si peste 20 de sutiri pe spatiul portii, fata de numai patru ale englezilor.  O foarfeca a lui Rooney putea decide totul în minutul 90. Italia întâlneste în semifinale pe Germania, cealalta finalista urmând a se decide între Spania si Portugalia.

Cesare Prandelli, selectionerul Italiei, a promis un fotbal deschis si s-a tinut de cuvânt. Poate cea mai ofensiva echipa a Italiei din ultimii 20 de ani a avut în cele 120 de minute nu mai putin de 36 de suturi spre poarta engleza. Opt dintre acestea au fost pe spatiul portii lui Hart. Prin comparatie, Anglia a adunat noua suturi spre poarta si dintre care patru pe cadrul portii.

Italienii au început partida în jumatatea engleza si nu au avut nevoie decât de patru minute pentru a rata prima ocazie. De Rossi nu a stat prea mult pe gânduri la o faza prelungita de atac si a trimis din afara careului un sut in forta care a întâlnit bara.

Anglia a replicat dupa numai doua minute prin fundasul Johnson, care a ramas cu balonul în pozitie de finalizare dupa un balon respins gresit de apararea italiana, însa aparatorul englez a trimis imprecis.

Rooney a iesit la rampa în minutul 15 când a reluat cu capul peste poarta de lânga Abate.

Spre jumatatea primei reprize jocul a mai scazut în intensitate si pâna la sutul lui Cassano peste poarta din minutul 22 ocaziile au lipsit de la ambele porti.

Italia a ramas echipa mai periculoasa si Balotelli a trimis în minutul 32 din voleu pe centrul portii în bratele lui Hart, coechipierul sau de la Manchester City.

Un minut mai târziu Anglia a replicat prin Wellbeck al carui sut din marginea careului a trecut putin peste transversala. Faza fusese creata de Rooney, al carui calcâi a destabilizat axul central al defensivei italiene.

Prima repriza s-a încheiat cu doua ratari ale lui Balotelli, care a trimis de fiecare data peste poarta. Mai întâi din sase metri dupa o recentrare a lui Cassano si mai apoi în urma unui sut din afara careului.

Partea secunda a debutat cu o mare ocazie la poarta englezilor. Apararea Albionul a facut gresit pasul la offside si De Rossi s-a trezit singur cu Hart în sase metri. Finalizarea a fost dezamagitoare pentru peninsulari si tabela a ramas nemodificata.

Anglia a scapat cu fata curata dupa o cascada de ratari ale italienilor în minutul 53. Mai întâi Hart a respins reluarea lui Balotelli, pentru ca mai apoi Montolivo sa trimita peste poarta.

Desi italienii au dominat autoritar jocul în multe perioade ale meciului, Anglia putea da lovitura de gratie în minutul 90, când balonul a ajuns la Rooney în sase metri iar acesta l-a prins cu vârful bocancului si mingea s-a dus prea mult peste poarta. Astfel s-a intrat în prelungiri.

În minutul 101, Italia a mai avut o bara, o centrare trimisa de Diamanti lovind bara portii lui Hart.

Prudenta a pus stapânire pe jocul ambelor echipe în prelungiri si singura faza notabila s-a petrecut în minutul 115. Nocerino a trimis cu capul în poarta engleza, dar golul a fost anulat corect pentru offside.

Anglia a parasit Euro 2004 tot pe 25 iunie si tot în sferturi de finala la loviturile de departajare în fata Portugaliei. Dupa opt ani istoria s-a repetat.

Penaltyuri la cutite

Balotelli a deschis balul loviturilor de departajare cu o executie precisa care a miscat pentru prima oara tabela. El s-a aflat în fata colegului sau de la Manchester City, portarul Hart, pe care nu l-a mai iertat de data aceasta.

A urmat egalarea venita din piciorul lui Gerrard. Capitanul Angliei l-a învins pe Buffon, capitanul Italiei, cu un sut sec, chiar daca acesta ghicise coltul. La tragerea la sorti de dinainte de penaltyuri, Buffon îl ciupise amical pe Gerrad de obraz si râsese spre el, discutând ceva despre modul de alegere a portii. Buffon nu a reusit sa îl deconcentreze, însa, pe capitanul Angliei atunci când cei doi s-au aflat fata în fata.

La 1-1, la treilea penalty a însemnat prima ratare. Montolivo a cedat si a trimis  pe langa poarta. Anglia a trecut la conducere cu 2-1 dupa transformarea sigura a lui Rooney, cel mai tânar marcator din istoria EURO 2012 tinîndu-si nervii. 

La 2-1 pentru Anglia, Pirlo a aratat nervi de otel. Creierul Italiei de la centrul terenului si-a aratat din plin experienta la nivel înalt si a trimis cu mult sânge rece o scarita pe mijlocul portii. Mingea s-a scurs încet în poarta unui Hart care plecase pe fenta pe coltul din dreapta.

A fost lovitura de magician a unui jucator de gratie si din acel moment Italia a preluat psihologic controlul.

Imediat a venit ratarea lui Young care a tras cât a putut de tare în transversala, iar scorul era egal 2-2 dupa trei serii de penaltyrui.

Nocerino a venit la punctul cu vad si a facut 3-2 cu o executie sigura.

Apoi Veteranul Buffon si-a intrat în rol aparand lovitura lui Cole, pentru ca Diamanti sa execute si el fara urma de emotie pentru a duce Italia în semifinale si Anglia acasa peste Canalul Mânecii.

Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott '61), Parker (Henderson '94), Gerrard, Young - Rooney - Welbeck (Carroll '60). Selectioner: Roy Hodgson

Italia: Buffon - Abate (Maggio '90+1), Barzagli, Bonucci, Balzaretti -Marchisio, Pirlo, De Rossi (Nocerino '80) - Montolivo - Balotelli, Cassano (Diamanti '79). Selectioner: Cesare Prandelli

Arbitri: Pedro Proenca - Bertino Miranda, Ricardo Santos - Manuel De Sousa, Duarte Gomes - toti Portugalia - Cuneyt Cakir - Turcia.

La meci au asistat peste 64.000 de spectatori.



Italia elimina Anglia la penaltyuri dupa un meci feroce