Euro 2012

Grecii jubileaza dupa calificarea in sferturi

Selectionerul Greciei, Fernando Santos, a declarat dupa victoria din meciul cu Rusia, scor 1-0, ca echipa sa a facut o bucurie tuturor grecilor prin calificarea în sferturile Euro-2012 si ca acest succes este rezultatul eforturilor si determinarii jucatorilor.

 

Mii de greci au iesit pe strazile capitalei Atena si ale altor orase importante din Grecia, sâmbata seara, pentru a sarbatori calificarea nationalei lor în sferturile de finala ale Campionatului European din Polonia si Ucraina.
 
Pe strazile din Grecia, tara afectata de o teribila criza economica, nu s-a mai sarbatorit astfel din 2004, an în care nationala elena a câstigat Campionatul European.
 
Numerosi greci s-au strâns în principalele piete si parcuri ale tarii, unde meciul dintre Grecia si Rusia, scor 1-0, a fost difuzat pe ecrane uriase. Strigate de bucurie au însotit golul capitanului Giorgos Karagounis, spre finalul primei reprize. La finalul meciului, fanii au putut urmari si interviuri cu preferatii lor.
 
La Varsovia, bucuria grecilor contrasta cu tristetea fanilor rusi. "Sunt fericit, a fost un meci foarte frumos", a spus la iesirea de pe Stadionul National Christofer Mandalis, un grec din Salonic.
 
Michalis Papadopoulos, un student, considera ca victoria aduce liniste Greciei: "Situatia Greciei nu este buna. Multi oameni sunt tristi dar în aceasta noapte suntem fericiti".
 
"Mâine (n.r. - duminica) au loc alegerile, dar nimeni un se gândeste la asta. Ne gândim doar la urmatorul meci", a spus si Teo Vogdanos, chef la un restaurant cu specific elen din Varsovia.
 
De cealalta parte, Piotr, un suporter rus, nu ezita sa îsi critice nationala. "Este foarte simplu: cine nu stie sa joace pierde. Nu e niciun mister".
 
"S-a terminat. Plecam acasa, ca de fiecare daat. Echipa noastra nu stie sa joace. 4-1 cu Cehia a fost o întâmplare", a constatat cu tristete si Igor Goskov, fan venit de la Ekaterinburg.
 
"Suntem foarte fericiti, am facut o bucurie tuturor grecilor, ceea ce este foarte important. Calificarea este fructul eforturilor noastre si al determinarii. Dumnezeu a fost cu noi. Mergem în sferturi!", a spus Santos.
 
El considera ca echipa Greciei are "o dinamica buna". "Karagounis nu poate juca în sferturile de finala, va trebui sa gasesc un înlocuitor, acesta este job-ul meu", a adaugat tehnicianul.
 
Am facut o bucurie tuturor grecilor. Santos
 
Santos le-a multumit jucatorilor sai, care "au dat totul si chiar mai mult". "Le-am spus înainte de meci: «Am încredere totala în voi», desi Grecia se afla într-o pozitie proasta în clasamentul grupei", a explicat selectionerul Greciei.
 
Tehnicianul a spus ca istoria Greciei a fost cea care i-a inspirat pe el si pe jucatorii sai: "Ceea ce ne inspira este istoria Greciei, iar acest respect al fiecaruia pentru Grecia vine de acolo, din aceasta istorie. Stiinta, democratia vin din Grecia. Ar fi dificil având în vedere toata aceasta mare istorie sa i se dea lectii Greciei".
 
Selectionerul Rusiei, Dick Advocaat, a declarat dupa eliminarea de la Euro-2012 ca respecta echipa Greciei, care s-a impus cu scorul de 1-0 în meciul de sâmbata, dar elevii sai au jucat mai bine.
 
"Am jucat bine, am atacat, ceilalti s-au aparat, am primit un gol si nu am reusit sa înscriem la ocaziile noastre din a doua repriza. Asta este totul. Îi respect pe greci, dar noi am jucat mai bine", a spus Advocaat.
 
Îi respect pe greci, dar noi am jucat mai bine. Advocaat
 
Tehnicianul a mentionat ca a abordat jocul de sâmbata cu gândul la obtinerea unei victorii: "Am venit pentru a câstiga, nu pentru un egal. Am pierdut, dar am jucat extraordinar".
 
Întrebat ce amintire vrea sa le lase suporterilor rusi, având în vedere ca a fost ultimul sau meci la conducerea nationalei Rusiei, Advocaat a raspuns: "Nu sunt interesat sa vorbesc despre mine. Felicitari Greciei".
 
Reprezentativa Greciei a învins, sâmbata, la Varsovia, cu scorul de 1-0 (1-0), nationala Rusiei, în ultima etapa a grupei A de la Campionatul European din Polonia si Ucraina, si s-a calificat în sferturile de finala ale competitiei. Unicul gol al partidei a fost marcat de Karagounis, în minutul 45+2.
 


Grecii jubileaza dupa calificarea in sferturi