Euro 2012

Franta a readus Ucraina cu picioarele pe pamant

Nationala Frantei si-a respectat statutul de favorita în meciul cu gazda Ucraina, pe care l-a câstigat cu 2-0 la Donetk. Ambele goluri au fost marcate în partea secunda într-un interval de doar patru minute de Menez si Cabaye. Meciul de pe Donbass Arena a fost întrerupt o ora din cauza unei furtuni violente care s-a abatut asupra orasului Donetk.

Doar cinci minute trecusera de la primul fluier al arbitrului suedez Bjorn Kuipers când o ploaie torentiala cu tunete si fulgere s-a abatut asupra stadionului ucrainean.

Meciul a fost oprit si jucatorii s-au adapostit la vestiare. Spectatorii au evacuat rapid la rândul lor arena, pentru a reveni dupa o ora timp în care Donbass Arena a aratat ca un imens bazin de înot.

În istoria fotbalului international alte doua partide au fost întrerupte din cauza ploii torentiale: Germania de Vest - Polonia la Cupa Mondiala din 1974 si Brazilia - Argentina la Cupa Confederatiilor din 2005. Meciuri întrerupte de ploaie

Întreruperea nu a afectat deloc nationala Frantei, care a dominat jocul fara însa a concretiza pe tabela de scor. Campionul ratarilor a fost Jeremy Menez, tocmai jucatorul impus de Laurent Blanc printre titulari în locul lui Florent Malouda.

Fotbalistul de la Paris Saint Germain a avut chiar si un gol anulat în minutul 16 pentru un offside clar la pasa lui Franck Ribery. Acelasi Menez a trimis apoi peste poarta din pasa aceluias Ribery, care a insistat la un balon ce parea pierdut si pe care l-a câstigat în duel cu Nazarenko.

A doua mare ocazie ratata de Menez a venit dupa o noua incursiune marca Ribery. Cel supranumit ”cocosatul” a patruns la limita careului advers si a pasat la întâlnire în fata portii pentru Menez. Atacantul francez a reluat pe jos în picioarele lui Pyatov.

Cea mai mare ocazie a Ucrainei a venit în minutul 34, imediat dupa ratarea lui Menez, când Sevcenko a patruns pe contraatac în stilul care i-a adus celebritatea, dar sutul atacantului ucrainean a fost blocat de Lloris.

Prima repriza s-a încheiat cu o noua mare ocazie ratata de francezi. Nasri a executat bine un corner si Mexes a plasat o lovitura de cap lânga bara. Pyatov s-a intins si a respins cu un ultim reflex.

Partea secunda a debutat cu o ocazie la ambele porti. Mai intai Menez a sutat in Pyatov dupa o patrundere pe stanga în careul advers, dupa care Sevcenko a sutat putin peste poarta.

Deschiderea scorului s-a produs în minutul 53 la capatul unui contraatac al francezilor. Balonul a ajuns în dreapta la Menez care l-a învins pe Pyatov cu un sut la coltul scurt.

Trei minute mai târziu Cabaye majora avantajul Frantei cu un sut plasat din interiorul careului, responsabil cu pasa decisiva fiind Benzema, unul dintre cei mai activi jucatori din echipa Hexagonului.

Putea fi chiar 3-0 pentru francezi în minutul 65 daca mingea sutata cu exteriorul de Cabaye nu întâlnea stâlpul din stânga al portii aparate de Pyatov. Portarul ucrainean ramasese oricum spectator la executia francezului.



Franta a readus Ucraina cu picioarele pe pamant