Euro 2012

EURO 2012 are toate campioanele pe masa

Stelele fotbalului continental s-au adunat in Polonia si Ucraina pentru a straluci la intensitate maxima in urmatoarele trei saptamani. A inceput EURO 2012, cel mai bun turneu finall din istorie, toate campioanele din istorie fiind pe teren!

Ronaldo, Rooney, Xavi, Ribery si Ibrahimovici sunt doar cativa dintre cei prezenti. Cand vezi lista intreaga a jucatorilor participanti, parca dezamagirea absentei Romaniei devine tot mai mica. Va fi spectacol in Polonia si Ucraina, dar si pe Onlinesport.ro.

Timp de trei saptamani, cel mai bun fotbal continental poate fi vazut numai in Polonia si Ucraina. Astazi incepe a 14-a editie a Campionatului European, considerata de specialisti cea mai tare din istorie.

Un argument este faptul ca toate cele noua echipe care au castigat EURO sunt prezente. Acestea sunt: Germania (1972, 80, 96), Spania (1964, 2008), Franta (1984, 2000), Rusia (1960), Italia (1968), Cehia (1976), Olanda (1988), Danemarca (1992) si Grecia (2004).

Lor li se alatura Anglia, formata pe structura celui mai puternic campionat din lume, Portugalia lui Cristiano Ronaldo, Suedia lui Ibrahimovici si frumoasa echipa a Croatiei, ajunsa la maturitate.

Portugalia este singura tara care a pierdut o finala din postura de tara gazda. S-a intamplat in 2004, in fata Greciei lui Otto Rehhagel.

Ghinionul lusitanilor

Polonia si Ucraina joaca rolul tarilor gazda si vor sa-si apere onoarea si sa contrazica istorie. In doar trei cazuri o tara gazda a reusit sa si castige turneul. S-a intamplat in 1964 (Spania), 1968 (Italia) si Franta (1984). Apoi, doar Portugalia a reusit sa ajunga in finala (2000), iar in patru cazuri echipele s-au calificat in semifinale: Germania (1988), Suedia (1992), Anglia (1996) si Olanda (2000).

Desigur, exista si cativa absenti de marca. Spania nu poate conta pe Puyol si Villa, insa cand citesti o lista formata din Casillas, Ramos, Pique, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, Silva, Mata si Torres pierderea pare tot mai mica.

Nemtii se lauda cu cea mai buna echipa din ultimul deceniu,  cu Ozil, Muller si Gomez in prim plan, vedetele olandeze vor revansa dupa finala ratata din 2010, iar Italia mizeaza pe superstitia scandalul meciurilor trucate.

Organizarea, marea dilema

Polonia si Ucraina au avut la dispozitie cinci ani sa se puna la punct pentru a gazdui turneul final. Cele opt stadioane sunt gata, insa infrastructura din jurul lor lasa mult de dorit.

Si securitatea pare a fi o problema. S-au raportat deja primele cazuri de rasism asupra nationalei Olandei, in timp ce englezii si rusii au fost batuti pe strazile din Lodz.



EURO 2012 are toate campioanele pe masa