Euro 2012

Defectul invingatorilor

Stai cu ochii atintiti spre cer si nu-ti vine sa crezi. Nu ingenunchezi, dar ramai uluit. Incerci sa articulezi niste cuvinte cu buzele uscate de la atatia km pe care i-ai alergat. De ce?

Sigur, multa lume nu te intelege sau se bucura din nou ca ai parte de un insucces. Altii spun ca esti fitos, infumurat. Poate ca au dreptate, dar nu e ca si cum te-ai fi nascut cu toate astea. Au aparut si evoluat. De nascut, te-ai nascut cu un talent pe care l-ai dezvoltat. Te-ai obisnuit sa tii echipe in spate, sa fii in centrul atentiei. Da, esti special!

Ti-ai gasit un rival pe masura. Te enerveaza ca el are mai mult succes, ca lumea il apreciaza mai mult, ca de multe ori e mai bun ca tine. Vrei sa castigi mereu. Nu e o crima. Ai muncit ca sa ajungi aici. Atat pe Sporting, Manchester United, Real Madrid, chiar si Portugalia, le-ai ajutat incercand sa faci diferenta atunci cand altii aveau o zi mai proasta. Rivalitatea te-a ajutat si va fi in spatele tau in continuare. Devii mai bun, desi din nou lumea te crede egoist.

Esti tanar. Mai ai destul timp ca sa te lupti. Nu cred in cineva ca este cel mai bun. Nu exista om pe lumea asta care sa fie perfect in fiecare zi. Tu vrei asta, desi si tu ai defecte. Pana si rivalul tau le are.

Ai dreptate sa privesti spre cer si sa spui ca fotbalul este nedrept. Probabil tu erai ultimul pe lista de executanti. Tu, capitanul unei natiuni, vroiai sa fii decisiv si sa-ti duci echipa in finala. Chiar daca ai inceput incet, nesigur impotriva nemtilor, ai incercat sa te ridici dupa un sezon greu. Cu Danemarca ti-ai ajutat echipa, iar impotriva Portocalei Mecanice ai fost cel care le-a inmanat biletele de avion. Poate ai zambit cand ai vazut ca in sferturi aveai sa joci cu cehii. Tot tu ai stralucit cand era nevoie. Ti-ai intalnit colegii de la Real si rivalii de la Barcelona. De data asta erai tu impotriva tuturor. Suna familiar nu?

Vei pleca de la Euro cu regretul ca nu ai fost primul care a executat o lovitura de la 11 m. Ti-a fost probabil frica dupa dubla cu Bayern. Tu nu prea ratezi de la punctul cu var. De data aceasta au facut-o altii. Intelepciunea vine odata cu varsta si nu e niciodata prea tarziu sa admiti ca si tu ai avut un defect in acel moment: frica de esec.



Defectul invingatorilor