Euro 2012

TVR ne-a cerut daune de 30.000 de euro pentru un singur minut dintr-un meci

În 2008, TVR a actionat onlinesport.ro în judecata pentru ca noi am publicat pe site în jur de 1 minut din meciul de fotbal amical România - Italia. Drepturile tv au costat televiziunea publica suma de 100.000 de euro, iar TVR ne-a cerut pentru acel minut nu mai putin de 30.000 de euro! Desi au fost chemati pe Penal si Gazeta Sporturilor si ProSport, numai noi am fost atrasi si pe daune Civile. Acum cei de la TVR, fosti sau actuali, sunt anchetati Penal pentru vânzarea pe nimic a EURO 2012, semn ca acolo sus e cineva care plateste tuturor pentru relele facute gratuit. Iata povestea din 2008, în care se vede ca TVR stie sa faca "afaceri" cu cine vrea, la fel ca si acum cu Dolce.

În 2008, Televiziunea Româna a facut plângeri penale contra onlinesport.ro, Gazeta Sporturilor si ProSport referitoare la meciul de fotbal amical România - Italia. A fost o plângere penala pentru care eu am mers la Inspectoratul General al Politiei si am explicat situatia în numele siteului meu.

Pentru un singur minut de la un meci care a costat  100.000 de euro TVR ne-a cerut 30.000 de euro. TVR stie sa faca afaceri atunci când vrea

La acea vreme, toate siteurile de sport din România preluau câteva minute din evenimentele sportive, indiferent de canalul tv din România la care erau transmise. Secventele erau puse în scop de informare a publicului, asa cum se face în presa, în limita celor trei minute prevazute de Legea Audiovizualului.

TVR a continuat doar cu onlinesport.ro, lasînd în pace gsp.ro si prosport.ro

Numai ca TVR a decis sa actioneze în Penal cele trei siteuri amintite mai sus. Urmarirea penala a fost respinsa, însa pe partea civila TVR a cerut 30.000 de euro despagubiri catre onlinesport.ro pentru acel minut de la România - Italia, meci de 90 de minute pe care TVR platise drepturi de difuzare în direct, înregistrat si pe internet în valoare totala de 100.000 de euro.

Actiunea civila, adica procesul din Justittie prin care TVR a cerut aceasta suma, a fost îndreptata doar împotriva onlinesport.ro, cei de la Gazeta Sporturilor si ProSport întelegîndu-se amiabil fara a mai ajunge acolo. O alta afacere cu prieteni.

TVR a crezut ca va avea o misiune usoara cu noi, însa s-a cam înselat. Avocatii nostri foarte buni au actionat cum trebuie, iar dupa aproape o jumatate de an de tribunale, cei de la TVR au început sa se roage de noi prieteneste sa încheiem o tranzactie pe o suma mai mica. O tanzactie înseamna ca procesul se încheie fara o decizie la Tribunal, înainte de final, cu concesii de ambele parti. 

Astfel, le-am platit 2.000 de euro în 2008 ca sa încheiem amiabil, plus un pachet de reclama pe site pentru ei de 28.000 de euro, de doi ani, în perioada 2008-2010. Nu au trimis niciodata nici un banner, dovada ca au vrut numai sa ne streseze si sa obtina ceva pe partea de imagini video, fie si o tranzactie amiabila despre care lumea nu a stiut ca a fost încheiata la dorintele lor repetate! Iar, asa cum am spus mai sus, tranzactia înseamna ca legal nimeni nu e vinovat si nu s-a demonstrat nimic legal.

Cunoscînd modul în care situatia merge la noi în tara am decis sa nu riscam ca un judecator care habar nu are ce înseamna presa sa ne oblige sub cine stie ce influente la niste sume imense. Asa ca si pentru noi tranzactia a fost buna, mai ales ca nu ne incrimina cu nimic. Am scapat de lucruri posibil mai rele, pentru ca parerea judecatorului si atitudinea erau vizibil contra noastra.

În ciuda faptului ca în Justitie nu s-a ajuns la nici un verdict, TVR, în 2008, a trîmbitat pe siteul propriu o mare victorie împotriva onlinesport.ro. Au sustinut prin vocea consilierului juridic Remus Codreanu, dar si a sefei Departamentul Interactive de la TVR - Irina Gheorghiu, ca ne-au învins si ca ne-au obligat sa le platim 30.000 de euro. O minciuna sfruntata, din toate punctele de vedere. O frustrare imensa la care nici macar nu le-am mai raspuns de sila.

Actul de chemare pe Penal a fost semnat la acea vreme de presedintele TVR, Alexandru Sassu. Nici pe el si nici pe altii nu i-am uitat si nici nu îi uit toata viata mea, se va întâmpla o data sa plateasca altfel, în plus fata de ceea ce le  va oferi viata.

Ideea care se desprinde acum, dupa ceva ani, este ca TVR stie sa faca afaceri cînd vrea si stie sa ceara preturi mari. Cu noi a procedat asa, cu Dolce de ce nu? A vândut catre Dolce o jumatate din Campionatul European de Fotbal cu 1 milion  de euro dupa ce platise din banii tuturor 9 milioane. Adica a zecea parte dintr-o suma ce trebuia sa fi fost de cel putin 50% din valoarea totala, undeva la un 4-4,5 milioane de euro.

Noua ni s-a cerut o treime din pret pe ceva ce reprezenta a 90-a parte din costurile lor. Asta spune totul despre TVR si acolitii lor.

Nu este corect, iar acum roata se întoarce iar cei din TVR trebuie sa plateasca penal. Situatia politica, dar si cea financiara, ar trebui sa fie pentru autoritati un context bun în care sa arate tuturor ca nu este in regula sa te joci cu banii publici.



TVR ne-a cerut daune de 30.000 de euro pentru un singur minut dintr-un meci