Euro 2012

Cand valoarea isi spune cuvantul

Desi asa pare, nu voi scrie azi despre unul din invingatorii semifinalei Italia – Germania, chiar daca Super Mario Balotelli a facut poate cel mai bun meci din cariera sa de pana acum.

Manuel Neuer s-a nascut in Gelsenkirchen in 1986. Inca de la varsta de 5 ani, Neuer stia ca viitorul lui este fotbalul, fapt pentru care incepand cu anul 1991 a facut parte din grupele de juniori ale echipei locale Schalke 04. I s-a oferit sansa debutului abia in 2006, la varsta de 20 ani, atunci cand Frank Rost, portarul titular, s-a accidentat. Multi se asteptau sa clacheze, dar el a impresionat.

Deja lumea il compara cu Jens Lehmann si viitorul suna din ce in ce mai bine pentru tanarul Neuer. Si-a salvat echipa de multe ori, fie in Bundesliga, fie in competitiile europene, si valoarea lui crestea cu fiecare an care trecea.

In 2009 dupa un turneu fabulos la Euro U21 a atras interesul rivalilor de la Bayern. Vedeau in el urmasul de drept al lui Oliver Kahn. Felix Magath, antrenorul de atunci a lui Schalke, nu era de-acord. Chiar si asa, portarul german nu avea sa mai ramana decat un sezon la echipa din Gelsenkirchen, deoarece Bayern a scos din buzunar nu mai putin de 22 milioane pentru a-l transfera.

Fanii munchenezi l-au primit cu retinere si ostilitate pentru ca venea de la o mare rivala, insa performantele lui Neuer i-au facut sa-si dea repede seama ca a fost o achizitie reusita. La primul sau sezon a depasit recordul stabilit de Kahn, reusind sa nu primeasca gol in peste 1000 de minute de joc in Bundesliga.

In semifinala UCL cu Real Madrid din acest an, Neuer a aparat penalty-urile lui Kaka si Ronaldo, calificandu-si echipa in finala de pe Allianz Arena. Acolo, in ciuda penalty-ului aparat in fata lui Juan Mata, a trebuit sa se recunoasca invins.

Ironia sortii face ca acum 3 ani, Neuer si cu a lui Germanie, a reusit sa elimine in semifinale Italia la care atunci juca si Balotelli. Super Mario si-a luat revansa la Euro 2012 si cu 2 executii care se lasau asteptate inca din grupe, a reusit sa fie eroul Italiei, cel putin pana la finala cu Spania. De remarcat este gestul lui Neuer dupa al doilea gol. Portarul nemtilor a aplaudat, dupa ce a ramas impietrit pe linia portii la sutul perfect al lui Balotelli si asta spune multe. Manuel Neuer, un portar extraordinar, a recunoscut si apreciat valoarea unui alt jucator, desi stia ca dupa acele doua goluri trofeul european se indeparta din ce in ce mai tare.



Cand valoarea isi spune cuvantul