Euro 2012

Brazilianul din Italia

Nu e un articol dedicat naturalizarii lui Thiago Motta, jucatorul brazilian care a obtinut cetatenia italiana destul de recent. Randurile acestea sunt despre un om umil numit Andrea, nascut in Lombardia acum 33 de ani. Nu poti sa spui ca e talentat. Il jignesti. E pur si simplu... un geniu tacut al unui sport in care nu creierul e partea anatomica cea mai importanta.

A castigat aproape tot ce se poate castiga: de la titlul in Serie A, Cupa Italiei, Supercupa Italiei la Champions League. Si-a condus echipa din teren la editia din 2006 a Cupei Mondiale pe care azzurii au si castigat-o desi veneau dupa un scandal imens de pariuri. Suna cunoscut pentru careva? Ne aflam in aceeasi situatie la 6 ani distanta. Doar ca este vorba de un trofeu pe care Andrea nu l-a castigat inca. Ii lipseste din vitirina un trofeu de Euro, un trofeu de campion european. Dupa aceea se poate considera un fotbalist mai mult decat implinit.

"Pirlo este un lider tacut. El vorbeste cu picioarele sale." Marcello Lippi

Se poate spune ca a evoluat la destule echipe de-a lungul carierei. A pornit de la Brescia in 1995, apoi dupa 3 ani a plecat la Inter. La ambele echipe l-a prins si pe Mircea Lucescu. Din pacate nu s-a adaptat. A fost imprumutat la Reggina si iar la Brescia. Milan, rivala de moarte a celor de la Inter, a intrat pe fir in 2001 si a crezut in el. L-a cumparat pentru 18 milioane de euro si aici a fost locul unde Pirlo a cunoscut maturitatea fotbalistica. Ancelotti il vedea drept cel cu pasa decisiva, asa cum juca pe vremuri il servea ideal pe Baggio la Brescia. Milan a devenit casa lui Pirlo, iar italianul a “slujit” timp de 10 ani la echipa rossonerilor aducand prin fazele create trofeu dupa trofeu.

Vezi aici golul lui Pirlo din sfertul de finala cu Anglia

Dupa plecarea lui Ancelotti din 2009, lucrurile au inceput sa se schimbe. Allegri l-a pastrat timp de un sezon. In 2011 Pirlo facea 31 de ani si in vara avea sa-i expire contractul. S-a renuntat prea usor la el. Berlusconi, cel care in 2009 a refuzat o oferta de la Chelsea in valoare de 12 milioane plus Pizzaro, avea ce sa regrete. Juventus l-a luat pe Andrea din postura de jucator liber de contract. La finalul sezonului 2011-2012 mijlocasul avea sa se razbune pe fosta sa echipa, cucerind alaturi de formatia torineza titlul in Serie A. Si-a demonstrat din nou valoarea oferind nu mai putin de 13 pase de gol.

33 de ani si Pirlo straluceste in continuare. Aseara a transformat un penalty intr-un mod exceptional pentru un meci cu o asemenea miza. Englezii detineau avantajul in urma penalty-ului ratat de Montolivo, insa Andrea a fost mai mult decat lucid. Si-aratat experienta si clasa executand o scarita perfecta, lasand masca pe toata lumea, incepand de la portarul Hart si terminand cu fiecare englez care inca isi tinea increzator paharul de bere in mana. Se dadea sentinta pentru nationala Angliei si se continua povestea lui Andrea Pirlo.



Brazilianul din Italia