NBA

Orlando Magic a retras numărul purtat de Shaquille O'Neal

Sursă foto: https://twitter.com/OrlandoMagic

În premieră echipa Orlando Magic a retras oficial un număr și nu este vorba de orice număr.

Niciodată de acum înainte vreun alt jucător nu va mai evolua pentru echipa din Florida cu numărul 32, cel care i-a aparținut legendarului pivot Shaquille O'Neal.

Draftat de Orlando Magic în anul 1992, Shaquille O'Neal a semnat mai multe premiere în istoria acestei echipe.

A fost primul jucător din istoria lui Magic selectat să evolueze în All Star Game, primul jucător desemnat debutantul anului și primul selecționat în echipa anului din NBA.

"Shaq a pus Orlando Magic pe hartă. Nu există nimeni care să merite mai mult decât Shaq să fie primul”, a declarat Alex Martins, directorul executiv de la Magic.

La rândul său, Shaquille O'Neal a avut numai cuvinte de laudă la adresa echipei din Orlando.

”Există o vorbă veche: Nu uita niciodată de unde vii, iar cariera mea profesională a început aici. Am trăit aici o mare parte din viaţa mea. Fanii au fost ospitalieri. Oamenii au fost foarte, foarte ospitalieri. Nu m-am gândit niciodată că această zi va veni”, a spus O'Neal.

Acum în vârstă de 51 de ani, Shaquille O'Neal este doar al treilea jucător din istoria NBA care are tricoul retras de trei echipe diferite.

Los Angeles Lakers, pentru care a evoluat între 1996 și 2004, a retras tricoul cu numărul 34, iar Miami Heat, pentru care a jucat între 2004 și 2008, a retras tricoul cu numărul 32.

Shaquille O'Neal a mai jucat de-a lungul carierei pentru Phoenis Suns (2008-09), Cleveland Cavaliers (2009-10) și Boston Celtics (2010-11).

De patru ori a cucerit titlul NBA (trei cu Lakers și unul cu Heat), de trei ori a fost ales MVP în finalele NBA, o dată MVP al sezonului și a evoluat de 15 ori în All Star Game, fiind ales de trei ori MVP în meciul stelelor din NBA.

Cu naționala americană a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, după ce cu doi ani în urmă câștigase Cupa Mondială.

Statisticile carieri pentru Shaquille O'Neal:

28.596 puncte (23.7 pe meci)

13.099 recuperări (10.9 pe meci)

2.732 blocaje (2.3 pe meci).

 


Orlando Magic a retras numărul purtat de Shaquille O'Neal