Cupa Mondială de Rugby 2023

Așa am trăit Irlanda - România. Debut de foc pentru Stejari la Cupa Mondială

Sursă foto: https://twitter.com/EdwardJElliot/

România a debutat la Cupa Mondială de rugby contra Irlandei, echipa aflată pe primul loc în ierarhia World Rugby a momentului. Meciul programat la Bordeaux în Grupa B, sâmbătă, de la ora 16:30, a fost  live text în această pagină.
Program și rezultate la Cupa Mondială de rugby

 

FINAL Irlanda - România 82-8 (33-8 la pauză)

Min.80 - Irlandezii nu se lasă și în prelungirile partidei ne mai dau un eseu, deși puteau să trimită simplu mingea afară pentru a pune capăt meciului.

Min.75 - Aki pătrunde ca prin brânză și notăm un nou eseu. Un adevărat festival de placaje ratate din partea Stejarilor. 

Min.70 - Cu zece minute înaintea finalului încasăm al zecelea eseu. Apărarea noastră e ca și inexistentă.

Min.67 - Pierdem posesia după o repunere din margine, o eroare de începători, și irlandezii nu ne iartă. O greșeală impardonabilă la acest nivel.

Min.65 - Sexton părăsește terenul în aplauzele fanilor irlandezi. A marcat 24 de puncte în acest meci.

Min.62 - După un moment de fixare Sexton își trece în cont al doilea eseu în acest meci. Tot el transformă pentru 54-8. Cea mai mare diferență între cele două echipe la Cupa Mondială. Până acum primisem cel mai mult 45 de puncte în confruntările cu Irlanda.

Min.59 - Vaovasa este aplaudat la scenă deschisă după o cursă de aproape 40 de metri cu balonul în mână. N-a avut om de pasă și până la urmă a scăpat balonul.

Min.57 - România aproape de al doilea eseu în acest meci. Am adus mingea la 3-4 metri de terenul de țintă advers, dar arbitrul gruzin ne penalizează pentru o aruncare peste balon. Se aud fluierături din tribune, publicul francez ține cu noi în mod evident.

Min.52 - Am avut o grămadă ordonată în jumătatea adversă, după care am încercat un mol rulant, dar balonul s-a blocat și am pierdut posesia. A fost o șansă bună de care n-am profitat.

Min.50 - Apărarea noastră e depășită cu ușurință încă o dată și eseul vine în mod firesc. Sexton transformă și duce scorul la 47-8. Dacă nu oprim tăvălugul verde scorul va deveni unul greu de digerat pentru noi.

Min.45 - Herring aduce un nou eseu pentru Irlanda, al șaselea în acest meci. Sexton completează cu transformarea și Irlanda ajunge la 40 de puncte respectând tradiția confruntărilor cu România.

17:35 S-a reluat meciul. Din nou 15 contra 15 pe teren, la Bordeaux, în primul meci al Grupei B. Sunt 36 de grade Celsius la Bordeaux!

17:19 Irlanda conduce România la pauză, cu 33-8, după o primă repriză în care lidera mondială a reușit cinci eseuri. România a deschis scorul prin Rupanu (eseu), tot el transformând apoi o lovitură de pedeaspă.

Min.40 - La ultima fază a primei reprize încasăm un eseu la centru din partea uverturii Sexton. Irlanda joacă într-o altă viteză, trebuie să recunoaștem. Sexton transformă pentru 33-8, scorul pauzei.

Min.34 - Ratăm un placaj și Aki aduce al patrulea eseu pentru Irlanda, ceea ce înseamnă un punct bonus ofensiv. Sexton aduce transformarea de această dată și scorul devine 26-8.

Min.32 - Cartonaș galben primit de Simionescu, astfel că vom încheia repriza în inferioritate numerică.

Min.25 - Scăpăm cu fața curată dintr-o situație complicată la doi metri de terenul nostru de țintă. A fost un offside fluierat contra irlandezilor. 

Min.21 - Rupanu transformă o lovitură de pedeapsă chiar de pe linia 22-ul advers și punem alte trei puncte pe tabelă. E important să nu lăsăm diferența să crească la cote ridicole.

Min.17 - Al treilea eseu pentru Irlanda. Aceștia aduc foarte repede mingea aproape de terenul nostru de țintă. Ne apăram bine pe un flanc, dar jocul e mutat pe cealaltă extremă unde irlandezii au avut superioritate numerică și Beirne a culcat balonul pentru al treilea eseu. De această dată Sexton ratează transformarea și rămâne 19-5.

Min.16 - Ajungem cu balonul în 22-ul advers, dar suntem penalizați pentru prăbușirea grămezii. Irlandezii joacă mingea în margine, unde vor avea repunerea chiar de la linia de centru.

Min.13 - Eseu la centru reușit de irlandezi și scorul devine 14-5.

Min.5 - Irlanda egealză rapid scorul prin Gibson-Park după o pătrundere în superioritate numerică. Sexton transformă eseul și Irlanda preia conducerea, scor 7-5.

Min.3 - România deschide scorul prin Rupanu la capătul unui contraatac pornit de la o recuperare în propria noastră jumătate de teren. Irlandezii au încercat să joace pe jos la urmărire, dar i-am surprins și punem primele puncte pe tabelă. Din păcate, același Rupanu ratează transformarea și rămânem cu 5-0 pe tabelă.

16:34 Start de partidă în meciul de la Bordeaux. Vreme superbă, ideală pentru un rugby de calitate.


România a pierdut toate cele nouă confruntări de până acum cu Irlanda, o istorie care datează din 1986.

Cele două echipe s-au mai întâlnit la Cupa Mondială în trei ocazii, 1999, 2003 și 2015, de fiecare dată Irlanda marcând peste 40 de puncte.

În 1998 s-a consemnat și cel mai strâns rezultat, un 53-35 pentru Irlanda la Dublin în calificările pentru Cupa Mondială.

Meciul de sâmbătă va fi arbitrat de gruzinul Nika Amashukeli.

Cupa Mondială a început cu victoria Franței asupra Noii Zeelande (27-13).

Echipele de start

Irlanda: Hugo Keenan; Keith Earls, Garry Ringrose, Bundee Aki, James Lowe, Johnny Sexton (C), Jamison Gibson-Park; Andrew Porter, Rob Herring, Tadhg Furlong; Joe McCarthy, James Ryan; Tadhg Beirne, Peter O'Mahony, Caelan Doris.

România: Marius Simionescu; Nicholas Onutu, Fonovai Tangimana, Jason Tomane, Tevita Manumua; Hinckley Vaovasa, Gabriel Rupanu; Iulian Hartig, Ovidiu Cojocaru, Alexandru Gordas; Adrian Motoc, Stefan Iancu; Florian Rosu, Vlad Neculau, Cristian Chirica (C).



Așa am trăit Irlanda - România. Debut de foc pentru Stejari la Cupa Mondială