Cupa Mondială de Rugby 2023

Rugby de pe altă planetă. Africa de Sud își păstrează titlul mondial după o finală nebună cu Noua Zeelandă

Sursă foto: https://twitter.com/rugbyworldcup

Africa de Sud a câștigat finala disputată pe Stade de France din Paris, cu 12-11, și obține pentru a patra oară în istoria mult râvnitul trofeu Webb Ellis.
Rezultate complete: Cupa Mondială de Rugby – Franța 2023

 

Un meci decis practic în prima repriză, când Africa de Sud a marcat 12 puncte, toate din lovituri de pedeapsă, iar Noua Zeelandă și-a pierdut căpitanul, pe Sam Crane, eliminat cu roșu pentru un placaj înalt.

Astfel, All Blacks au fost obligați să joace mai bine de o repriză cu un jucător mai puțin pe teren, iar la acest nivel și la intensitatea jocului de sâmbătă seara balanța s-a înclinat de la sine.

Chiar și așa, Noua Zeelandă nu a cedat un centimetru de teren fără luptă și a atacat furibund pe întreaga durată a părții secunde.

Singurul eseu al meciului a fost reușit de All Blacks prin Beauden Barrett, în minutul 58.

Richie Mo’unga a ratat transformarea, iar cu șapte minute înaintea finalului Noua Zeelandă a mai ratat și o lovitură de pedeapsă.

Africa de Sud a cucerit titlul mondial cu o apărare de fier în fața tăvălugului neo-zeelandez.

Înaintea acestei finalei Noua Zeelandă era singura echipă care și-a apărat titlul mondial, în 2015. Acum istoria se scrie cu Africa de Sud în postură de formație care obține două titluri la rând.

Peste patru ani Cupa Mondială va ajunge în Australia cu un format nou, cu 24 de echipe la start, cu patru mai multe decât la ediția de acum.



Rugby de pe altă planetă. Africa de Sud își păstrează titlul mondial după o finală nebună cu Noua Zeelandă