Gimnastica

47 de ani de la primul 10 obținut în istoria gimnasticii, de Nadia Comăneci

Pe 18 iulie 2023 se împlinesc 47 de ai de la prima notă de 10.00 din istoria gimnasticii, o performanță obținută de Nadia Comăneci pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Considerată una dintre cele mai mari sportive ale Secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile.

Nota de 10.00 a româncei nu a putut fi afișată corect pe tabela de marcaj. În loc de 10.00 a fost afișată nota „1.00”, deoarece la acea vreme organizatorii considerau că zecele perfect este imopsibil de obținut.

Compania Omega a fost instruită să producă o tabelă de marcaj cu doar trei cifre, pentru note de maximum 9,99. De aceea, zecele Nadiei a fost afișat ca o notă de unu.

Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii după o evoluție la paralele.

Ediţia de la Montreal a JO a intrat în istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce Nadia a primit şapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică) şi a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme).

La doar 14 ani, a câștigat la Montreal cinci medalii, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.

Acasă, succesul său i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu. În 1976, Nadia Comăneci a fost decorată cu medalia de aur Secera şi Ciocanul. (Sursa foto – Fototeca online a comunismului românesc, cota arhivistică 170/1976)

Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească şi două medalii de argint, la sărituri şi cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 puncte) din istoria gimnasticii.

A început gimnastica la vârsta de 5 ani, în orașul Onești. Apoi a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi.

S-a retras din sport în 1984, cu un palmares de 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

A plecat din România în anul 1989 și s-a căsătorit în SUA; acolo unde are un copil.



47 de ani de la primul 10 obținut în istoria gimnasticii, de Nadia Comăneci