Turul Frantei

Turul Frantei, o poveste despre glorie prin suferinta

In Turul Frantei gloria nu este sinonima doar cu tricoul galben, triumful pe Champs Elysee sau victoriile obtinute pe marile catarari din Alpi si Pirinei.

Savoarea unei astfel de curse este data si de povestile din spatele plutonului, in care suferinta si durerea fac din ciclist un adevarat erou, un supravietuitor pe doua roti.

La aceasta categorie se inscrie si povestea americanului Andrew Talansky, un ciclist de  25 ani de la echipa Garmin-Sharp care a strans din dinti si a incheiat etapa a 11-a, ultimul, in aplauzele intregii asistente de la sosire.

Talansky a platit tribut cazaturilor repetate din ultimele etape si a fost lasat in urma de pluton imediat dupa zona de realimentare undeva cu 55 de kilometri inaintea liniei de sosire, o linie care era insa obturata de cele patru puncte de catarare pe care americanul trebuia sa le treaca de unul singur.

A existat un moment in care Talansky a coborat de pe bicicleta tinandu-se cu mana de spate si totul parea ca s-a incheiat, numai ca rutierul celor de la Garmin a repornit in cursa, propria cursa de supravietuire spre sosire.

“Nu i-am spus nimic special. Decizia i-a apartinut in totalitate si el este un luptator”, avea sa declare dupa etapa directorul sportiv Robbie Hunter, fost castigator de etapa in Turul Frantei.

In cele din urma Talansky a trecut linia de sosire la 32 de minute si 5 secunde dupa ce francezul Tony Gallopin se impusese la Oyonnox. Doar cinci minute mai lipseau ca Talansky sa fie inghitit de asa numita “masina matura”, cea care aduna de pe traseu rutierii intarziati si ii scoate din cursa.

Chiar daca a incheiat ultimul, Talansky a fost primit intr-un ropot de aplauze si s-a bucurat de empatia tuturor celor de pe margine, efortul si ambitia sa fiind impresionante.

“Am suferit dupa cazaturile incasate. M-a durut foarte tare spatele, dar am vrut sa ajung la final pentru echipa mea. Am facut tot acest efort pentru colegii mei, pentru echipa si pentru intreaga munca depusa in sprijinul meu in acest Tur al Frantei. Nu am vrut sa ma opresc pur si simplu si sa merg acasa dupa tot ce au facut pentru mine”, a declarat Talansky cu ochii in lacrimi la finalul unei zile eroice pentru el.

Al 44-lea la general, la 47 minute si 9 secunde fata de liderul Vincenzo Nibali, Talansky si-a anuntat abandonul inaintea etapei a 12-a, insa efortul sau de a trece linia de sosire va ramane peste ani unul de povestit celor care au nevoie de exemple din care sa-si traga inspiratia si determinarea.



Turul Frantei, o poveste despre glorie prin suferinta