Turul Frantei

Succes istoric pentru Valverde la revenirea in Turul Frantei

În urma cu sase ani Alejandro Valverde pornea ca principal favorit la câstigarea primului Tur al Frantei din era post Armstrong, dar o cazatura în etapa a 3-a îl scotea din cursa cu fractura de clavicula chiar înainte de a pune piciorul în Hexagon. Au urmat cei doi ani de suspendare pentru implicare în Operatiunea Puerto si revenirea la începutul anului 2012, context în care succesul obtinut de Valverde la Peyragudes este cu atât mai valoros pentru rutierul spaniol de la Movistar.

Ultima etapa cu final în ascensiune a fost onorata asa cum se cuvine de rutieri, care au atacat imediat dupa ce directorul cursei, Christian Prudhomme, a flutarat steagul startului real.

Cu trei ascensiuni în prima jumatate a cursei principalul punct de atractie a fost reprezentat de duelul pentru tricoul alb cu buline rosii pe care l-au purtat francezul Thomas Voeckler si suedezul Frederik Kessiakoff. În cele din urma nordicul s-a recunoscut învins în fata bataiosului francez, care si-a asigurat prima pozitie în ierarhia cataratorilor pentru finalul de la Paris.

Actiunile celor doi au coagulat un grup de evadare format dintr-un total de 23 de rutieri, printre acestia numarându-se si spaniolul Valverde de la Movistar, echipa în mare criza de rezultate în acest Tur al Frantei.

La cei 32 de ani ai sai Valverde are în palmares victoria le general în Turul Spaniei din 2009 drept cel mai bun rezultat al carierei.

Valverde a luat cursa pe cont propriu cu 35 de kilometri înaintea finalului si dus a fost de unul singur pentru victoria de etapa. Desi nu a avut un avans mai mare de patru minute, Valverde a reusit sa reziste în fata asaltului de final al celor doi rutieri de la Sky, neobositii Christopher Froome si Bradley Wiggins, pentru a relata exact ordinea de pe sosea a celor doi.

Desi în clasamentul general diferenta între cei doi echipieri este de mai bine de doua minute în favoarea lui Wiggins, pe sosea Froome a lasat din nou impresia ca ar fi rutierul mai puternic. Numai pe catararea finala a etapei a 17-a Froome l-a asteptet de doua ori pe purtatorul tricoului galben stârnind nemultumirea spectatorilor de pe margine.

La final Froome a trecut linia de sosire în pozitia a doua chiar în fata lui Wiggins la 19 secunde de învingatorul Valverde.

Doi tineri francezi, Thibaut Pinot si Pierre Rolland, au completat topul cinci, pentru ca pe urmatoarele locuri sa se claseze belgianul Jurgen van den Broeck si italianul Vincenzo Nibali.

Acesta din urma si-a facut din nou datoria în tentativa de a forta urcarea pe locul doi si a atacat fara a avea prea mult succes însa. Chiar si asa italianul de la Liquigas si-a întarit locul trei la general.

Australianul Cadel Evans, câstigatorul cursei din 2011, a pierdut din nou timp si a ajuns la sosire cu o întârziere de 2 minute si 10 secunde.

În ceea ce-l priveste pe Alejandro Valverde, liderul echipei Movistar a ajuns la a treia victorie de etapa în Turul Frantei dupa cea obtinuta chiar la debut, în 2005, la Courchevel si o a doua chiar în prima etapa din 2008 când a preluat tricoul galben.

Clasamentul general arata astfel cu trei etape înaintea finalului de la Paris:

1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     78:28:02     
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling     0:02:05     
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:02:41     
4 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol Team     0:05:53     
5 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:08:30     
6 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team     0:09:57     
7 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan     0:10:11     
8 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar     0:10:17     
9 Janez Brajkovic (Slo) Astana Pro Team     0:11:00     
10 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-Big Mat     0:11:46    



Succes istoric pentru Valverde la revenirea in Turul Frantei