Turul Frantei

Evans s-a scufundat si a iesit de pe podium intr-o etapa castigata de Rolland

Zi neagra pentru australianul Cadel Evans în etapa a 11-a din Turul Frantei. Câstigatorul din 2011 a încercat sa-l desprinda pe liderul Bradley Wiggins pe a doua catarare a zilei, dar a sfârsit prin a fi victima propriei neputinte pe finalul în urcare de la La Toussuire. Etapa a fost câstigata de francezul Pierre Rolland, care a adus a doua victorie consecutiva pentru echipa Europcar.

A doua zi în Alpi a adus numeroase atacuri în pluton, printre cei care au iesit în fata numarându-se favoritii Cadel Evans si Vincenzo Nibali, care au reusit fara succes sa-l desprinda pe liderul Bradley Wiggins.

Primul care si-a încercat sansa a fost Cadel Evans, al doilea în ierarhia generala. Australianul a pornit ca din pusca pe Col de la Croix de Fer, a doua catarare de prima categoriei a zilei. Liderul echipei BMC a facut jonctiunea în pe traseu cu Teejay Van Garderen si Amael Moinard, coechipierii sai plecati devreme în evadarea initiala.

Din pacate pentru el si pentru spectacolul cursei, Evans nu a avut picioarele necesare pentru a mentine ritmul si a fost ajuns de grupul tricoului galben dupa doar câtiva kilometri.

Actiunile ofensive au reînceput pe ascensiunea finala de la La Toussuire, de acesta data cu italianul Vincenzo Nibali. Liderul echipei Liquigas a atacat nu o data, ci chiar de doua ori fara însa a avea si el prea multi sorti de izbânda.

De fiecare data liderul Wiggins a revenit asupra ”Rechinului” fiind dus în trena de neobositul Christopher Froome. Si pentru ca tacâmul sa fie complet, Froome a sprintat la final pentru a-i lua lui Nibali doua secunde în clasamentul general.

Victima etapei a fost fara doar si poate Evans, rutier care a ajuns la final al 11-lea cu o întârziere de 2 minute si 23 de secunde în raport cu primul clasat si 1 minut 26 de secunde fata de Wiggins.

Astfel Evans a coborât de pe podiumul clasamentului general si a ajuns pe patru la 3 minute si 19 secunde întârziere, în timp ce Froome a urcat pe doi în spatele coechipierului sau Wiggins, iar Nibali a ajuns pe trei ramânând la 2 minute si 23 de secunde în raport cu purtatorul tricoului galben.

A doua victorie consecutiva pentru Europcar.

Pentru a doua zi la rând victoria de etapa i-a revenit unui rutier de la formatia continentala Europcar. Dupa Thomas Voeckler de aceasta data a venit rândul lui Pierre Rolland sa-si adauge în palmares o a doua victorie în Turul Frantei.

Recomandat de succesul obtinut în 2011 la Alpe d’Huez, ciclistul în vârsta de doar 25 de ani a luat cursa în propriile mâini pe catararea finala reusind sa se debaraseze de bielorusul Vasily Kirienka, de croatul Kiserlovski si de danezul Sorensen.

Toti acestia au fost însirati pâna la final ca margelele pe sosea, iar Rolland s-a impus cu un avans de 55 de secunde în fata lui Thibaut Pinot, tânarul rutier de la Francaise des Jeux. Froome a completat podiumul mansei dupa un sprint furibund pe ultimii metri.



Evans s-a scufundat si a iesit de pe podium intr-o etapa castigata de Rolland