Turul Frantei

Etapa exploziva in Turul Frantei. Pavatele imprumutate din Paris-Roubaix au decimat plutonul

Sursă foto: https://twitter.com/LeGruppetto/

Belgianul Wout Van Aert si-a pastrat, in extremis, tricoul galben de lider al ierarhiei generale dupa o etapa a 5-a in care a suferit din greu.

Cele 11 sectoare de piatra cubica presarate de organizatori pe traseul etapei dintre Lille si Arenberg au aruncat in aer cursa.

Australianul Simon Clarke a obtinut victoria de etapa din evadarea zilei, invingandu-l la un sprint in doi pe olandezul Taco van der Hoorn.

Al treilea a incheiat norvegianul Edvald Boasson Hagen, rutier care a declansat urmarirea americanului Neilson Powless, cel care parea la un moment desprins in invingator dupa un atac de unul singur cu mai putin de un kilometru inaintea finalului.

La cei 35 de ani si 353 de zile, Clarke devine al 21-lea cel mai varstnic invingator de etapa in Turul Frantei.

O ierarhie in fruntea careia se afla belgianul Pino Cerami, castigator de etapa in 1963 pe cand avea 41 de ani si 64 de zile.

Clarke, rutier al echipei Israel Premier Tech, este al 14-lea australian castigator de etapa in Turul Frantei.

In spatele celor sase evadati ai zilei s-au dat lupte grele intre favoriti pentru secunde si o pozitionare cat mai in fata si cat mai ferita de cazaturi.

Slovenul Tadej Pogacar, castigatorul Turului Frantei in 2021, a iesit cel mai bine dintre favoriti, evitand cazaturile pentru ca la final sa incheie al saptelea, la 51 de secunde in urma castigatorului.

In pofida efortului sustinut pe zonele de pavate, Pogacar n-a reusit sa puna mana pe tricoul galben.

Lider la general se mentine belgianul Wout Van Aert, rutier care s-a lasat pe spate in sprijinul coechipierilor prinsi in capcanele pavatelor din nordul Frantei.

Cu 96 de kilometri inaintea finalului, chiar cu putin inaintea intrarii pe primul sector de piatra cubica, Van Aert a fost victima unei cazaturi in mijlocul plutonului.

Revenit pe bicicleta purtatorul tricoului galben a evitat in ultimul moment coliziunea cu una dintre masinile din caravana.

Van Aert ramane in galben cu un avans de 13 secunde fata de Powless, americanul de la EF-Education Post aflat in evadarea zilei.

Boasson-Hagen este al treilea la 14 secunde, urmat de Pogacar la 19 secunde.



Etapa exploziva in Turul Frantei. Pavatele imprumutate din Paris-Roubaix au decimat plutonul