Ciclism

Cine l-a protejat pe Armstrong?

Elemente noi apar în cazul de dopaj al americanului Lance Armstrong dupa ce o publicatie franceza a dezvaluit ca fostul ciclist avea legaturi la nivel înalt în politica din Franta.

Într-un material intitulat ”Cine l-a protejat pe Armstrong?”, revista franceza Le Nouvel Observateur prezinta legaturile pe care Lance Armstrong le-a avut în trecutul de data recenta cu Nicolas Sarkozy, fostul presedinte al Frantei.

Mare pasionat de ciclism si chiar prezent în masina oficiala a Turului Frantei pe vremea când înca era la Elysee, Sarkozy l-a invitat pe Armstrong sa cineze în 2009 chiar la Palatul Prezidential.

Americanul nu a venit cu mâna goala si i-a adus lui Sarkozy mai multe cadouri printre care si o bicicleta în valoare de 5.300 de euro, dupa cum scriu jurnalistii francezi.

Potrivit aceleiasi publicatii, la cina respectiva Armstrong a intervenit pe lânga Sarkozy pentru demiterea lui Pierre Bodry, presedintele Agentiei Franceze Antidoping, un personaj cheie în demascarea procesului de dopaj pus în practica de Armstrong de-a lungul celor sapte Tururi ale Frantei câstigate.

”Si Asterix a folosit potiunea magica”. Sarkozy în 2009 despre ipoteza ca Armstrong s-ar fi dopat

”Am aflat ca Armstrong a cerut capul meu în fata presedinteului si am solicitat un raspuns oficial din partea Palatului Elysee care însa nu a mai venit nici pâna astazi. Am fost consternat când am aflat”, a declarat Bodry referitor la scena descrisa mai sus.

Bodry avea sa primeasca un altfel de raspuns un an mai târziu, în septembrie 2010, când Roselyne Bachelot, ministrul Sporturilor din Franta, a propus reducerea bugetului pentru Agentia Franceza Antidoping, fapt care a dus inevitabil la reducerea controalelor în cursele cicliste.

”Pentru acest lucru mi-am prezentat demisia, iar când am facut-o Armstrong a scris pe contul sau de Twitter: 'Adio, Pierre'. Eu i-am raspuns ca nu s-a terminat înca si ca USADA (n.r. - Agentia Americana Antidoping) va avea ultimul cuvânt”, a mai declarat Bodry.

Dupa cum mai spune Bodry, Lance Armstrong si-a pus în practica tehnicile de dopaj cu complicitatea multor personaje importante. Americanul avea libertatea sa se prezinte când dorea la controalele antidoping sau chiar sa nu se prezinte deloc.

”Era înstiintat de toate. În Franta, cazul Armstrong a fost obiectul unei omerta de care foarte multa lume a stiut”, concluzioneaza Bodry.

În cele din urma capul lui Armstrong a cazut si întraga lui masinarie de dopaj a fost demascata. Americanul a pierdut toate cele sapte Tururi ale Frantei la masa verde si a fost sters din cartea de istorie a ciclismului si sportului.



Cine l-a protejat pe Armstrong?