Atletism

Procesul lui Pistorius: Verdictul este omor din culpa. Pistorius, liber pe cautine pana la sentinta finala

Procesul de crima al atletului Oscar Pistorius, inceput pe 3 martie, si-a aflat vineri 12 septembrie verdictul. Judecatoarea sud-africana Thokosile Masipa l-a gasit vinovat de ucidere din culpa si folosirea inadecvata a unei arme de foc, dar l-a achitat de acuzatiile de crima cu premeditare sau asasinat. Peste o luna va fi citita sentinta finala. Pana atunci Oscar Pistorius este lasat liber pe cautiune.

  • Curtea a respins joi capatul de acuzare de crima cu premeditare si apoi pe cel de crima comuna (asasinat). Vineri, verdictul de ucidere din culpa.

14:03 Judecatorul decide sa prelungeasca pastrarea lui Pistorius in libertate pe cautine pana la pronuntarea definitiva a sentintei. Aceasta va fi citita public intr-o sedinta programata pentru 13 octombrie. Pana atunci Pistorius va continua sa locuiasca in casa unchiului sau unde se afla de 18 luni.

13:55 Instanta a revenit in sala si judecatorul Masipa citeste sentinta.

12:19 Judecatorul decide sa ia o pauza pana la ora 13:30 cand procesul va fi reluat. Este foarte posibil ca dupa aceasta pauza sa fie anuntata decizia finala.

12:14 Procurorul sustine ca "nu este in interesul justitiei" ca Pistorious sa fie eliberat pe cautiune. Acesta sustine ca inculpatul a fost implicat intr-un incident ultima oara cand a fost liber pe cautiune.

12:10 Se discuta daca Pistorious ar putea scapa de inchisoare si sa isi cumpere libertatea pe cautiune.

12:00 Sedinta a reinceput. Avocatul apararii sustine ca "este departe sa consideram o sentinta ceea ce s-a spus astazi".

11:52 Curtea nu a revenit inca.

11:35 Curtea ia o pauza de cinci minute. Familia lui Pistorious a primit vestea cu usurare, in timp ce rudele Reevei, femeie omorata de atlet, sunt uimite si considera ca fata "nu a primit ce a meritat". Tatal Reevei a parasit sala la aflarea verdictului.

11:24 Inca nu s-a specificat ce pedeapsa va primi altletul paralimpic. Sedinta continua.

11:20 Instanta il pune pe Pistorious sa se ridice in pcioare. Decizia unanima este urmatoarea: omor din culpa.

11:00 Incepe sedinta de vineri, in care ar trebui sa se anunte sentinta.

JOI

15:33 Judecatoarea a amanat sedinta pentru vineri atunci cand ar trebui sa anunte verdictul.

15:30 "Acuzatul a stiut ca in spatele usii se afla o persoana si a folosit o arma de foc, procedeu la care era competent. A facut acuzatul pasi gresiti in metoda sa de aparare? Ar fi avut timp sa ceara ajutor pentru aparare. Nu cred ca o persoana aflata in situatia sa de dizabilitate ar fi tras patru focuri de arma printr-o usa", a mai spus judecatoarea.

15:22 Judecatoarea subliniaza una dintre apararile lui Pistorious, in care s-a spus ca dizabilitatea sa l-ar fi putut face sa se simta vulnerabil si il faca sa detina o arma. "Conteaza daca reactia sa a fost una rezonabila sau nu, iar acest lucru difera de la caz la caz", spune judecatoarea.

15:15 Reincepe sedinta.

15:13 Sala este plina, se pare ca avocatii acuzarii s-au dus sa vorbeasca in spate cu judecatoare care inca nu a revenit la prezidiu.

14:55 Judecatoarea intarzie sa revina in sala, ceea ce contravine procedurii. Toata lumea asteapta a auda sentinta.

13:40 Revenim cu detalii dupa pauza de masa a Curtii din Pretoria, live text in aceasta pagina. Cel mai probabil, verdictul in cazul lui Pistorious va fi ucidere din culpa. Pedeapsa locala pentru ucidere din culpa este de maxim 15 ani, cea mai posibila fiind de 7-10 ani de inchisoare.

13:37 Curtea a luat o pauza de masa. Dupa aceea va fi anuntat verdictul, insa chiar inainte de a intra in pauza judecatoarea a spus: "Cel mai indicat este verdictul de ucidere din culpa". Ea a luat ca adevarate declaratiile lui Pistorious care a afirmat ca stia ca prietena sa se afla in dormitor si a incercat sa isi apere viata crezand ca in baie se afla un hot. Judecatoarea a considerat foarte important amanuntul ca in baie geamul era deschis, lucru cunoscut de Pistorious, iar aceste a banuit ca pe acolo a intrat un hot.

13:35 Judecatoarea a respins un "dolus eventualis", afirmand ca Pistorious cand a tras nu avea cum sa stie ca va omori o persoana aflata in spatele usii.

13:33 Judecatoarea afirma ca acuzatul nu poate fi gasit vinovat de crima, ci de ucidere din culpa. Pistorious plange in hohote.

13:33 Judecatoarea spune ca declaratiile lui Pistorious imediat dupa crima, legate de omorarea prietene sale din greseala, pot fi adevarate avand in vedere ca au fost spuse martorilor si la cald, dar si dupa aceea Politiei si inclusiv la Tribunal. Pistorious a declarat ca stia ca prietena sa era in dormitor. Usa de la baie era inchisa si se auzeau zgomote.

13:29 Pistorious plange in hohote in banca acuzatilor, in timp ce judecatoarea citeste documentele.

13:25 "Este irelevand daca in spatele usii era un hot sau prietena sa", spune judecatoarea.

13:20 Curtea a revenit. Judecatoarea citeaza un caz anterior in care s-a demonstrat ca daca o persoana o omoara pe alta crezand ca este altcineva, aceasta este crima.

13:11 Judecatoarea anunta cinci minute de pauza. Asadar, Pistotious scapa de condamnarea pentru crima cu premeditare, care ii putea aduce mimim 25 de ani de inchisoare sau detentie pe viata. Raman in pcioare celelalte capete de acuzare, crima comuna sau ucidere din culpa, ramane de vazut ce va motiva judecatoarea. Verdictul se apropie. El poate primi intre 15 si 20 de ani pentru crima comuna au intre 7 si 10, maxim 15 pentru ucidere din culpa.

13:06 "Acuzatul nu poate fi acuzat de crima cu premeditare, acuarea nu a putut dovedi acest lucru, nu exista fapte indeajuns pentru a sustine aceasta acuzatie", spune judecatoarea.

13:04 "Acuzatul nu a fost sincer cu Curtea atunci cand a spus ca nu voia sa impune pe nimeni, desi avea o arma incarcata in casa. Nu sta in picioare ca a strigat la prietena sa sa sune la Politie. Aceasta era in baie la cativa metri de el si ar fi raspuns", afirma judecatoarea.

13:02 "Acuzatul a fost un martor foarte slab", spune judecatoarea.

13:00 Judecatoarea considera ca Pistorious nu a tras cu pistolul din greseala sau inainte de a fi stiut care era situatia reala. Reamintim ca Pistorious a omorat-o pe prietena sa impuscand-o prin usa inchisa de la baie. Dupa aceea a spus ca a crezut ca in baie intrase un hot.

12:57 "Pistorious a avut un comportament ciudat in fata unui posibil pericol, al unei situatii de 'lupta sau fugi' intalnita in psihologie", spune judecatoarea. "Lupta sau zbori" descrie hotararea unei persoane luate pe loc in fata unei situatii de stres sau pericol aparute brusc. "Lupta" inseamna ca persoana ramane pe loc si incearca sa faca fata si sa riposteze, "zbori" inseamna ca pe loc decide sa paraseasca locul care ii aduce inconveniente.

12:56 "Doveziile lui Pistorious au fost pentru mine contradictorii", spune judecatoarea.

12:51 Judecatoarea afirma ca apararea lui Pistorious, care a spus ca stia ca geamul de la baie era deschis, nu sprijina faptul ca pe acolo ar fi intrat vreun hot.

12:49 Acum are loc motivarea sentintei. Judecatoarea vorbeste in limba engleza si afirma ca ca Pistorious a actionat in cunostinta de cauza si era in deplinatatea facultatilor mintale, ceea ce contrazice apararea atletului.

Judecatoarea sud-africana Thokosile Masipa urmeaza sa anunte sentinta in cazul lui Oscar Pistorius. El a pledat nevinovat in fata acuzatiilor de crima, banuit ca si-a impuscat prietena in apartament dupa o criza de gelozie.

Atletul paralimpic risca detentie pe viata sau mimim 25 de ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat pentru crima cu premeditare.

Poate primi intre 15 si 20 de ani pentru crima comuna au intre 7 si 10, maxim 15 pentru ucidere din culpa.

Pistorius a negat vehement ca a ucis-o intentionat pe Reeva Steenkamp, prietena sa, de Sf. Valentin, anul trecut. A sustinut mereu ca a tras pentru ca a crezut ca in casa se afla un hot.

Reeva Steenkamp a fost gasita moarta in camera de baie a apartamentului, cu trei plagi impuscate: una in cap, una la brat si alta la pelvis. Gloantele au produs rani maxime in corpul femeii, deoarece erau tipul de munitie care se desface precum o floare la impactul cu tinta. Gloantele au fost trase prin usa inchisa.

Martorii au afirmat ca s-au auzit tipete in apartament inainte de a avea loc crima. Alti martori afirma ca Pistorius era devastat imediat dupa ce a vazut ca o omorse pe Reeva si ca nu isi revenea din soc. Martorul sau cheie a spus ca "era disperat, nu stia cum sa o salveze".

Acuzarea a adus ca proba un mesaj text trimis de Reeva catre Pistorius, in care aceasta ii scria: "Uneori imi e frica de tine de cum te enervezi pe mine si cum reactionezi".

De asemenea, acuzarea a afirmat ca Pistorius a adus in acest proces "un bulgare de zapada de minciuni".



Procesul lui Pistorius: Verdictul este omor din culpa. Pistorius, liber pe cautine pana la sentinta finala