Atletism

Greve si scandal in China: Nike si Adidas isi platesc muncitorii cu echivalentul a doua perechi de pantofi pe luna si le ofera conditii mizerabile

Muncitorii din China au oprit munca pentru companii ca Nike si Adidas, nemultumiti de conditiile de plata, anunta miercuri presa americana prin Bloomberg.

Principalul furnizor al Nike si Adidas, pe nume Yue Yuen, care detine opt fabrici, si-a oprit activitatea din cauza grevei.

Cu aceasta ocazie au iesit la iveala declaratii ale muncitorilor. Unul dintre ei pe nume Heng (27 de ani) a spus ca nu si-a permis nicodata sa cumpere o pereche de pantofi Nike sau Adidas.

“O pereche de astfel de incaltaminte costa cat o jumate din salariul meu lunar. Cum sa imi permit sa cumpar una", a spus Heng citat de Bloomberg.

Salariul minim in fabricile Yue Yuen care produc Nike si Adidas, pentru un muncitor cu norma de opt ore, este de 1,310 yuani - insuficient pentru a cumpara o pereche de pantofi Nike de alergare care costa 1,469 yuani in magazine.

Pe langa salariile de mizerie, muncitorii de la Nike si Adidas se plang de contitiile de munca mizerabile, de la igiena deficitara din restaurantul fabricii si pana la contractele de munca deghizate in "angajamente temporare" indiferent de numarul de ani pe care lucratorii ii petrec in fabrica.

Muncitorii se plang ca nu le ajung banii nici macar sa isi dea copiii la scolile din zona.

"Multi dintre noi suntem aici de mult timp si ne-am construit viata in jurul acestei fabrici, in acest oras", a spus un alt muncitor, Feng (28 de ani), care lucreaza de opt ani in uzinele Nike si Adidas de la Yue Yuen. "Nu vrem sa stam in greva, ci doar sa primim ceea ce ni se cuvine legal".

Intre timp, Nike si Adidas arunca cu milioane de euro in campanii publicitare pentru a isi alatura imaginea de nume mari din sport, cum ar fi vedete ca Messi, Ronaldo sau echipe de fotbal celebre. Ultimul caz este cel al lui Manchester United. Nike si Adidas se lupta in aceste zile pentru un contract cu United, iar Adidas este gata sa puna pe masa 60 de milioane de lire sterline pe an pentru a sufla contractul celor de la Nike!



Greve si scandal in China: Nike si Adidas isi platesc muncitorii cu echivalentul a doua perechi de pantofi pe luna si le ofera conditii mizerabile