Atletism

Dutee Chand, o ea sau un el?

Viata arata foarte bine pentru atleta Dutee Chand in iulie anul acesta. Devenise prima sprintera din India care ajunsese intr-o finala de atletism, in 2013, iar sportiva in varsta de 18 ani era deja campioana nationala la 100m si 200m, precum si medaliata cu bronz la Jocurile Asiei. Pentru o femeie, alerga de rupea, numai ca lucrurile s-au schimbat la un test hormonal.

Autoritatile din India erau atat de incantate incat au descris-o drept "o sigura viitoare medaliata olimpica" de viitor, iar debutul sau la Jocurile Commonwealth erau aproape.

Insa, cu mai putin de doua saptamani inainte de ceremonia de deschidere de la Glasgow, ea a picat un test. Nu un test de rezistenta, nu unul de dopaj. Dar a fost retrasa din echipa nationala.

Ea a descoperit intr-un test de sange ca are nivele naturale de testosteron care sunt de fapt normale doar pentru barbati. La scurt timp, in fata casei parintilor o armata de reporteri ii iintreba daca au baiat sau fata.

Nascut al treilea copil din sapte frati, pe 3 februarie 1996, Dutee devenea campioana la 100m, categoria sub 18 ani, cu timpul de 11,8 secunde in 2012.

Dupa medaliile de la Jocurile Asiei de juniori, in iulie, Federatia Indiana de Atletism a cerut un test de gen.

A iesit nivelul mare de testosteron, iar Chand nu poate sa intre in echipa Indiei pentru Jocurile Asiei 2014. Nu vrea sa se supuna unui test de corectare, care presupune suprimarea nivelului hormonilor si in cazuri mai rare o operatie de schimbare de sex. Sunt recomndarile Federatiei Internationale de Atletism si a Comitetului Olimpic International.

"Sunt cine sunt", a spus Chand cu un amestec de sfidare si teama.

In loc sa devina o sprintera pentru care petrecuse an de zile la antrenamente, ea se gaseste in centrul disputei din sport legata de gen, o celebra disputa stiintifica despre testosteron.



Dutee Chand, o ea sau un el?