US Open

Nadal castiga US Open si face Marele Slem

Rafael Nadal a castigat luni noapte, pentru prima oara in cariera, US Open in fata lui Novak Djokovic, in patru seturi (6-4, 5-7, 6-4 si 6-2). La 24 de ani, spaniolul este al saptelea  jucator din lume care reuseste Marele Slem in cariera si cel mai tanar care castiga toate cele patru turnee majore. Nume si cifre: Vezi aici cum a rescris Nadal istoria Marelui Slem. Forum: Peste 1.500 de mesaje scrise la US Open masculin.

Finala trebuia sa se joace duminica, insa a fost amanata pentru luni din cauza polii. Luni, la mijlocul finalei, ploaia a intrerupt din nou jocul de pe arena Arthur Ashe, cea ma mare din lume, cu 22.000 de locuri, dar care nu are acoperis rabatabil.

Meciul a inceput bine pentru Nadal, cu un break, numai ca in gameul patru Djokovic a reusit si el sa castige pe serviciul adversarului, egaland. Momentul decisiv in prima mansa a venit in gameul cinci, cand Nadal a reusit sa converteasca a sasea minge de break si sa treaca in avantaj, un avantaj care i-a adus primul set. Djokovic a gresit mai mult, iar Nadal era parca de neoprit. Dupa 50 de minute conducea cu 6-4.

In setul al doilea, Djokovic parca s-a trezit si era alt om. Aratand jocul agresiv care i-a adus victoria cu Federer, sarbul ajungea la toate mingile si returna in forta. In gameul patru a cules roadele si a reusit breakul. Nadal parea in acel moment de nerecunoscut. A durat 20 de minute pasa proasta a s[aniolului.

Incet, Nadal a revenit si a inceput sa castige puncte, sa il miste pe Djokovic dintr-o parte in alta, iar sarbul suferea din nou. In mansa a opta a setului doi, Nadal a castigat pe serviciul adversarului. In plina dominare a lui Nadal, ploaia a reinceput, iar partida a trebuit sa fie intrerupta pana la ora 3 dimineara, ora Romaniei. Incepuse la 11 nopatea. La revenirea jucatorilor pe teren, mai ramasesera doua ore valide de joc.

La reluare, Djokovic a fost cel care a castigat al doilea set, fiind din nou alert si jucand un tenis in care a deschis bine ochii. Pauza ii fusese un sfetnic bun.

Insa, Nadal si-a pus in functiune capacitatea sa de a gandi fiecare meci rapid si de a lua deciziile tactice castigatoare atunci cand lucrurile nu merg bine. A luptat din spatele terenului si a urcat la fileu atunci cand a fost nevoie. Djokovica si-a castigat lejer propriul serviciu doar in primul game al debutul setului al treilea. De acolo si pana la final, de fiecare data, Nadal a avut sanse de break, iar sarbul a trebuit sa se lupte mereu la servici.

In a treia mansa a setului trei, Nadal a reusit breakul, suficient cast sa castige cu 6-4 si sa treaca in fata cu 2-1 la general. Au urmat lovituri bune si servicii de mare campion, in timp ce din tribune il priveau unchiul Toni, prietena sa Xisca, parintii si sora.

Al cincilea set a insemnat apogeul. Nadal nu a comis nici o eroare fortata si a inchis jocul intr-o maniera de mare campion. A jucat de parca nu mai era ziua de maine, de parca aceasta era ultima partida a carierei, totul sau nimic. 6-2, victorie cu 3-1 la seturi in finala US Open, iar Nadal a factut pasul printre cei mai mari din tenis, devenind la 24 de ani o legenda, cel mai tanar jucator care reuseste Marele Slem in cariera, cate o victorie in toate cele patru turnee majore. Avea la  Roland Garros, Wimbledon si Australian Open, a reusit-o si pe cea de la US Open pentru a-si completa coroana. A fost la un pas in 2010 sa le castige pe toate, i-a lipsit victoria in Australia.

Onlinesport



Nadal castiga US Open si face Marele Slem