US Open

Murray l-a oprit pe Nadal in semifinale la US Open

La capatul unui meci care s-a intins pe durata a trei ore si jumatate, si care a avut nevoie de doua zile pentru a se incheia din cauza furtunii tropicale Hanna, britanicul Andy Murray l-a invins in patru seturi pe liderul mondial Rafael Nadal, cu 6-2, 7-6 (5), 4-6, 6-4, calificandu-se in premiera in finala unui Grand Slam.

Intrerupta in setul al treilea la scorul de 3-2 in favoarea jucatorului spaniol, dupa ce Murray castigase primele doua acte, partida a stat sub semnul echilibrului, desi Nadal a reusit in cele din urma sa-si conserve avantajul break-ului luat sambata pentru a-si trece in cont setul al treilea.

In tentativa de a deveni primul britanic care castiga un titlu de Grand Slam din ultimele sapte decenii, Andy Murray a continuat sa-si surprinda adversarul cu un foarte agresiv joc din spatele terenului. Vizibil pus in dificultate de loviturile scotianului, Rafael Nadal a trecut prin mari emotii in debutul setului al patrulea, cand a salvat nu mai putin de opt mingi de break in game-ul secund.

Descatusat mental de castigarea acestui game, Nadal a contraatacat imediat pe serviciul adversarului sau, pentru a se distanta la 3-1. Cand soarta setului parea pecetluita si toate calculele se faceau pentru un decisiv ce se anunta foarte pasionant, Murray a gasit puterea sa revina, castigand nu mai putin de trei jocuri la rand.

Nadal a cedat in final presiunii si s-a inclinat cu 6-4, astfel ca finala editiei din 2008 a Openului Statelor Unite se va disputa intre Roger Federer, campionul ultimelor patru editii, si tanarul britanic Andy Murray, jucator aflat in premiera intr-o astfel de situatie. In prima semifinala, Roger Federer a trecut de sarbul Novak Djokovic de asemenea in patru seturi, scor 6-3, 5-7, 7-5, 6-2.

Cei doi finalisti s-au intalnit de trei ori in circuitul profesionist pana acum, Murray castigand ultimele doua dintre aceste dispute, in 2006 la Cincinnati (7-5, 6-4) si in acest an la Dubai (6-7, 6-3, 6-4). Singura victorie a lui Federer dateaza din 2005, cand fostul lider mondial s-a impus in finala de la Bangkok, scor 6-3, 7-5.

Ultimul reprezentant al Regatului Unit care s-a impus intr-un turneu de Mare Slem a fost Fred Perry in 1936 tot la US Open.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Murray l-a oprit pe Nadal in semifinale la US Open