US Open

Murray, in prima semifinala de Mare Slem a carierei

La cei 21 de ani ai sai, britanicul Andy Murray s-a calificat, miercuri seara la New York, in prima semifinala a unui turneu de Mare Slem, intrecandu-l in patru seturi extrem de disputate pe Juan Martin Del Potro, revelatia verii in tenisul masculin.

Cap de serie numarul sase, Murray si-a trecut in cont victoria cu 7-6 (2), 7-6 (1), 4-6, 7-5, la capatul unui meci care s-a intins pe durata a trei ore si 58 de minute. Aceasta a fost a doar a doua intalnire dintre cei doi tineri jucatori, in precedenta Murray impunandu-se in primul tur la Roma, in acest sezon, dupa ce Del Potro s-a retras in setul decisiv.

Dupa o serie de 23 de meciuri castigate si nu mai putin de patru titluri consecutive in aceasta vara, Juan Martin Del Potro nu a reusit sa treaca de obstacolul Murray, desi l-a biciuit pe scotian intreaga partida cu puternicele sale lovituri de forehand. Primele doua seturi s-au decis de fiecare data la tie-break, desi in primul act Murray se distantase la 3-1 in debut.

Acuzand o accidentare la genunchi in setul al treilea, Del Potro a parut intr-o prima faza ca a cedat definitiv initiativa, Murray avand doua mingi de break la scorul de 4-3 in favoarea sa. Dupa un game opt foarte echilibrat, jucatorul argentinian clasat pe locul 17 in ierarhia mondiala a intors aproape neverosimil soarta setului in favoarea sa, reusind imediat break-ul.

Murray a acuzat din plin pierderea setului trei si s-a vazut rapid condus in actul al patrulea cu 2-0. Scotianul si-a revenit in cele din urma egaland situatia, pentru ca echilibrul sa se mentina pana in jocul al 12-lea cand, pe fondul epuizarii fizice a adversarului sau, numarul sapte mondial a izbutit break-ul decisiv, care i-a adus cea dintai calificare in semifinalele unui turneu de Grand Slam.

"In final ma simt usurat dupa acest meci. Am avut sansele mele sa inchid disputa in setul al treilea, dar le-am ratat prea usor. Cu toate acestea, Juan traverseaza o forma foarte buna si a avut multa incredere in el, luptand pentru fiecare punct. Atmosfera de la final a fost grozava", a declarat Andy Murray, dupa meciul maraton cu Juan Martin Del Potro.

De notat ca Del Potro nu mai pierduse un meci din turul secund al turneului de la Wimbledon, argentinianul triumfand in patru turnee consecutive la Stuttgart, Kitzbuhel, Washington si Los Angeles.

Virtual numar patru mondial, Andy Murray va juca pentru un loc in marea finala cu principalul favorit Rafael Nadal, acesta trecand de americanul Mardy Fish in patru seturi, cu 3-6, 6-1, 6-4, 6-2.

Onlinesport: Dumitru Stircu



Murray, in prima semifinala de Mare Slem a carierei