Roland Garros

Soc la Roland Garros: Soderling l-a trimis acasa pe Federer

Ploaia si cifra 13 i-au purtat noroc, marti, jucatorului suedez Robin Soderling, care l-a invins pentru prima data in cariera pe liderul mondial Roger Federer. S-a intamplat in sferturile de finala ale turneului de Mare Slem de la Roland Garros, unde jucatorul elvetian era detinator al titlului.
Finalist in urma cu un an, cand a pierdut in fata lui Federer, dupa ce il eliminase a priori pe Rafael Nadal, puternicul suedez s-a impus de aceasta data cu 3-6, 6-3, 7-5, 6-4.

Ajuns sa-si apere titlul la Roland Garros dupa un sezon modest pe zgura, Federer si-a respectat statutul castigand primul set in 32 de minute.

Daca in primul set primul serviciu al elvetianului a ajuns la un procentaj impresionant de 77 la suta, in actul secund numarul unu mondial a reusit cu greu sa puna prima minge in terenul lui Soderling.

Al cincilea favorit a profitat imediat de slabiciunea lui Federer si s-a distantat la 3-0 in urma unui break. Pana la finalul setului Soderling si-a conservat serviciul si astfel meciul se reechilibra dupa alte 34 minute intens disputate.

Momentul decisiv pentru economia partidei s-a consumat in setul al treilea, cand meciul a fost intrerupt din cauza ploii la scorul de 5-5 si 30-15 cu Federer la serviciu.

La reluare elvetianul si-a pierdut concentrarea si Soderling a obtinut break-ul care practic i-a asigurat castigarea setului al treilea.

Cei doi au mers cap la cap in setul al patrulea, Federer aratandu-si inca o data slabiciunile pe propriul serviciu in jocul al noualea.

Pus serios in dificultate de dreapta puternica a lui Soderling, liderul mondial si-a cedat game-ul punandu-si adversarul in situatia de a servi pentru meci.

Dupa 12 infrangeri consecutive, Soderling l-a biciuti nemilos pe Federer cu dreapta sa fenomenala, obtinand poate cea mai mare victorie a carierei.

Federer este prima data in ultimii sase ani cand rateaza prezenta in semifinalele unui turneu de Mare Slem, elvetianul fiind oprit de Gustavo Kuerten in turul al treilea la Roland Garros 2004.

In alta ordine de idei, cehul Tomas Berdych nu a avut nicio problema in a se impune in fata rusului Mihail Youzhny, scor 6-3, 6-1, 6-2, calificandu-se in prima semifinala de Grand Slam din cariera.

Cel mai bun rezultat obtinut de Berdych pana acum era un sfert de finala la Wimbledon in 2007. La Roland Garros jucatorul ceh a ajuns pana in optimi la editia din 2006.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Soc la Roland Garros: Soderling l-a trimis acasa pe Federer