Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Primul furt la Olimpiada: Plusenko face salt cvadruplu, un american ia aurul pe mana arbitrilor

Rusul Evgheni Plusenko a pierdut joi noapte medalia de aur la patinaj artistic, obtinand note mai mici la programul liber decat la scurt acolo unde terminase primul. El a avut cel mai bun program liber, reusind si o saritura cvadrupla, insa a fost depasit ca note de un american care a facut doar triple, fara a se ridica la valoarea impusa. Arbitrii au decis ca SUA sa mai ia o medalie de aur si i-au oprit nemeritat revenirea lui Plusenko, in tentativa de a face o dubla consecutiva de aur olimpic. Medalia de aur americana de la patinaj a dus SUA in fruntea clasamentului general.
In urma programului scurt de acum doua zile, Plusenko era pe locul 1 cu 90,85 puncte, urmat de Lysacek cu 90,30.

A urmat joi seara programul liber, care adunat cu cel scurt da campionul olimpic. 167,37 de puncte a scos Lysacek,  urmat cu 165,51 de Plusenko. O diferenta de aproape doua puncte, in conditiile in care Plusenko a facut salt cvadruplu, iar Lysacek nu!

Campion la Torino in urma cu patru ani, Plusenko nu a reusit sa rescrie istoria patinajului artistic mondial,  fiind al doilea in urma programului liber si al doilea in clasamentul final, cu 256.36 puncte. Americanul a incheiat campion olimpic cu punctajul cumulat de 257.67, cel mai bun obtinut in viata sa sportiva.

Cu un salt cvadruplu, Ilia Kulik a câstigat în Nagano-1998, Alexei Yagudin la Salt Lake City-2002. Acum nu a mai fost suficient, triplele au fost mai bune. A facut-o in 2010 si Plusenko, insa a castigat un sportiv care nu poate sari quad.

Pana si fanii carora nu le place de Plusenko sunt de parere ca rusul a fost privat pe nedrept de arbitri, americanul Evan Lysacek nemeritand aurul, pentru ca rusul a avut de departe cel mai bun si frumos program.

Plusenko a ratat astfel sansa de a deveni primul patinator dupa 1952 care obtine doua medalii consecutive de aur la Jocurile Olimpice de Iarna, performanta reusita de Dick Button. "Tot ce am putut, am facut. La finalul programului, am fost sigur ca am castigat", a spus la final Plusenko dezamagit.

Finalul a facut diferenta intre aur si argint, Lysacek punctand la capitolul artistic, in opinia arbitrilor. Plusenko si-a inceput evolutia cu o saritura cvadrupla, pe care adversarul sau nici macar nu a incercat sa o faca. Lysacek obtine astfel dubla, dupa ce in 2009 a devenit campion mondial.

In mod real, si Plusenko si Lysacek au avut mici imperfectiuni, insa eleganta si programul artisitc al rusului, precum si tehnica de la saritura cvadrupla au fost peste cel al american.

"A fost cel mai bun program din cariera mea si tocmai pentru acest rezultat am venit aici sa concurez", a declarat Lysacek la final.

Podiumul a fost completat de japonezul Daisuke Takahashi care, desi al cincilea dupa programul scurt, a recuperat diferenta la programul liber, obtinand 247.23 puncte.

Elvetianul Stephane Lambiel a ratat de putin podiumul, acumuland 246.72 puncte, topul sase fiind completat de canadianul Patrick Chan (241.42 puncte) si americanul Johhny Weir (238.87 puncte).

Lysacek este primul campion olimpic la patinaj artistic din Statele Unite ale Americii dupa o pauza de 22 ani, ultimul aur olimpic fiind adus in 1988 de Brian Boitano.

Retras din activitatea competitionala dupa Torino, Plusenko a revenit in activitate pentru a-si trece in palmares titlul olimpic de la Vancouver, in pregatirea Jocurilor Olimpice rusul de 27 ani obtinand medalia de aur la Campionatul European de la Tallinn.

In urma medaliei lui Lysacek, SUA conduce la capatul zilei de joi clasamentul general pe medalii.

Onlinesport


Primul furt la Olimpiada: Plusenko face salt cvadruplu, un american ia aurul pe mana arbitrilor