Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Romanca Edith Miklos evacuata cu elicopterul

Intr-o cursa plina de incidente, schioarea romana Edith Miklos si-a incheiat prematur evolutia la coborare de la Jocurile Olimpice, suferind un accident serios in urma caruia a fost nevoie de interventia elicopterului medical pentru transportarea sportivei la cel mai apropiat spital.
Coborarea feminina a avut loc pe un traseu foarte periculos, plin de viraje stranse si in unghiuri dificile negociate la viteze mari, sarituri dese si denivelari.

Miklos a pierdut cotrolul si a lovit cu putere plasele de protectie, care din fericire i-au franat iesirea in decor. Ea a putut sa iasa pe picioarele ei, insa a fost imobilizata pe targa si, din precautie, a fost luata cu elicopterul. Statuse ceva minute nemiscata pe pista, starnind panica.

Romanca a scapat ieftin, doar nu o intindere la ligamentele genunchiului.

Mai multe sportive au cazut pe traseu, chiar si nume cu experienta. Alte sportive au decis sa mearga mai lent in momentul in care au vazut cu ce au de a face, preferand sa ajunga in siguranta decat sa sufere vreun accident.

Organizatorii au trebuit sa intrerupa cursa minute dupa, dupa o prima cazatura care nu se anunta periculoasa, insa schioarea a sarit din alunecarea pe spate pe un mic deal de zapada lasat pe marginea cine stie din ce motiv. Cativa stewarzi au intra cu lopeti si pret de 7-10 minute au sapat in mormanul de zapada pentru a-l nivela. Saritura respectiva a propulsat-o neasteptat pe schioare in sus si apoi, nepregatita de acest lucru, ea s-a lovit cu spatele si capul de pamant, resimtindu-se serios. O cazatura care nu se anunta grava s-ar fi putut termina cu sechele din cauza acestui mic deal de zapada lasat pe marginea pistei de organizatori. Ar fi fost poate o alta "greseala de pilotaj", precum la moartea sanierului georgian?

Una dintre favorite, Anja Paerson a cazut la saritura finala, rostogolindu-se violent de cateva ori si plecand cu ajutor din partea altor persoane, probabil cu probleme la genunchi.

O sportiva din Franta, Marion Rolland, , timorata, a cazut la cativa metri dupa start, intr-o secventa cum rar se vede, de cascadorii rasului. (video)

Italianca Daniela Merighetti,  tot cu probleme la ultima saritura precum Paerson, a cazut pe spate si a trecut linia de sosire literalmente in fund dupa zeci de metri de alunecare in care nu a reusit sa se opreasca (fotografia zilei in rubrica Stop-Cadru olimpic).

Americanca Lindsey Vonn a terminat pe primul loc, devenind campioana olimpica, iar conationala sa Julia Mancuso a luat argintul, la 56 de sutimi de secunde distanta.

Vonn a facut o cursa perfect, alunecand in forta pe pista plina de capcane. La cel mai dificil S al traseului, Vonn s-a inclinat precum Valentino Rossi la motociclism si a reusit sa tina trasa si viteza sub control pentru a nu pierde timpul. Absolut toate adversarele sale au avut acolo de pierdut sutimi de secunda pretioase sau chiar secunde.

Opt dintre  cele 45 de schioare inscrise pe lista de start nu au terminat cursa, motiv pentru care Cifra Zilei de ieri a fost 8.

Onlinesport



Romanca Edith Miklos evacuata cu elicopterul