Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Urmarire ca in filme

Fara nicio medalie pana acum la Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice si cu doar doua succese in Cupa Mondiala, ambele la pursuit, suedezul Bjorn Ferry a dat lovitura, marti, castigand cursa olimpica de urmarire desfasurata pe distanta a 12.5 kilometri.
Plecat al optulea in cursa, la un minut si 12 secunde in spatele francezului pornit primul Vincent Jay, suedezul de 31 ani din Storuman a realizat o foarte buna cursa tactica, avand in final parte si de o doza insemnata de sansa.

Vincent Jay, numarul 1, plecat primul dupa proba de biatlon de sprint a inceput bine cursa. Fara nici o ratare la prima tragere, si-a pastrat fara probleme avansul.

In spate, Ole Einar Bjorndalen pleca de pe locul 17 cu 1 minut si 41 de secude devans, Svedsen +12 secunde, Fak +14 secunde., Bauer +17 secunde si  Le Guellec +49 secunde. La 1 minut si 12 secunde mai pleca un suedez, pe nume Bjon Ferry, fara sa se uite nimeni la el.

La prima tragere a mers totul bine pentru principalii favoriti. Nici o ratare, diferentele de la start erau in mare parte aceleasi.

La tragerea a doua, Svedsen si Le Guellec au ratat fiecare cate un foc, aflati cot la cot pe poligon cu liderul Jay. Francezul a tras perfect de cinci ori si a plecat in frunte, aruncand o privire peste umar celor doi plecati in turul de penalizare.

Ole Einar Bjorndalen si Bjon Ferry au reusit si ei o tragere a doua perfecta si erau in carti, in urmarirea liderului.

La tragerea a treia au aparut probleme. Jay a ratat un foc, Svedsen si Bauer cate doua fiecare! Venit din spate, Le Guellec a tras perfect, la fel ca si Einar Bjorndalen si Bjon Ferry.

Jay a facut repede turul de penalizare si i-a lasat in spate pe urmaritorii Svedsen si Bauer. Acum era presat de Le Guellec, Bjorndalen si Ferry.

Ferry era cel mai aproape de Jay in urma cele de-a treia trageri, iar la cateva sute de metri dupa iesirea din poligon l-a depasit pe francez, trecand pe locul 1 si detasandu-se vizibil inainte de ultima tragere, cea de-a patra. Bjordalen, pe 3, astepta si el ultima tragere cu sperante, recuperase frumos aproape doua minute de handicap.

La tragerea a patra, cot la cot Ferry si Jay au ratat fiecare cate un foc. Cei veniti din spate aveau sansa lor sa treaca la conducere. Numai ca principalul om are putea profita, Ole Einar Bjorndalen a ratat de doua ori! Le Guellec a ratat si el o data, topindu-se sansele de medalie, Bauer de doua ori, iar Svedsen o data.

Cu Ferry in fata si Jay pe locul 2, un nume nou a aparut pe locul al treilea, austriacul Christoph Sumann care nu a ratat nimic la ultima tragere.

Ferry a trecut linia de sosire intr-un picior si nu pentru ca ar fi avut vreo problema fizica, ci pentru a sarbatori obtinerea primei medalii din cariera. Timpul suedezul a fost de 33 minute, 38 secunde si 4 zecimi.

La 16.5 secunde in urma scandinavului a incheiat austriacul Christoph Sumann, care l-a depasit net la schi pe ultima parte a cursei pe Vincent Jay, sufocat si multumit in cele din urma cu medalia de bronz.

Locul patru pentru un alt austriac, Simon Eder, sosit la mai putin de trei secunde in urma lui Jay, in timp ce pe pozitia a cincea a incheiat germanul Michael Greis.

De noua ori medaliat la Jocurile Olimpice, norvegianul Ole Einar Bjoerndalen s-a clasat in final doar pe locul sase, dupa ce inaintea ultimei trageri ocupa pozitia a treia.

Plecat in cursa al 17-lea, Bjoerndalen a avut la cei 36 ani ai sai o evolutie remarcabila, reusind sa recupereze in primele trei sferturi ale cursei diferenta care il separa de grupul fruntas. Cele doua ratari din final l-au aruncat pe Ole Einar in afara luptei pentru podium.

Onlinesport


Urmarire ca in filme