Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Povestea lui Ammann, saritorul cu fizic de top model feminin

Elvetianul Simon Ammann, cel care a castigat prima medalie olimpica pusa la bataie la Vancouver, sambata seara, la trambulina mica, are 58 de kilograme si 1,73 metri
Zvonurile de la Vancouver spun ca Ammann ar avea in realitate 55 de kilograme. El a zburat cel mai bine in prima finala de trambulina: 105 metri in prima mansa, cea mai lunga saritura, pentru ca apoi sa isi bata propriul record in a doua, cu 108 metri.

La 28 de ani, Ammann a castigat al treilea sau aur olimpic, dupa primele doua medalii de la Salt Lake City 2002, atunci cand avea numai 21 de ani.

In urma cu patru ani, Ammann a reusit ceea ce parea imposibil, sa ii depaseasca pe finlandezi si austrieci, asa cum a reusit si la Vancouver, dupa ce suferise o cazatura grava la Cupa Mondiala de la Willingen, de la care s-a ales cu rani la cap si picioare.

"Voi reveni acel Harry Potter din 2000, voi munci pentru asta", spunea Ammann, cel care de pe urma zborului sau magic se alesese cu porecla din celebrul roman.

Ammann a inceput sariturile la varsta de opt ani, aproape de micul sat elvetian in cere s-a nascut, Unterwasser. Trambulina din vecinatate avea 30 de metri. Acum, el poate deveni primul saritor care sa castige de doua ori la ambele trambuline, cel scurta si la cea lunga.

Finlandezul Matti Nykaenen a reusit o dubla olimpica la Calgary 1998.Ammann are deja doua medalii de aur la Utah si mai poate reusi aceasta performanta in 2010, ceea ce il va scrie cu litere de aur in istoria olimpica.

Onlinesport


Povestea lui Ammann, saritorul cu fizic de top model feminin