Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna, cea mai numeroasa din ultimii 30 de ani

Delegatia Romaniei are in componenta 28 de sportivi la editia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarna, gazduite de orasul canadian Vancouver, aceasta fiind cea mai numeroasa delegatie trimisa de Comitetul olimpic si Sportiv Roman in ultimii 30 de ani.
Sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de Iarna:

Biatlon: Reka Ferencz, Sabina Mihaela Purdea, Elena Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Raluca Alexandra Stoian;

Schi alpin: Edit Miklos, Gabriel Ioan Nan, Dragos Staicu;

Schi fond: Monika Gyorgy, Petrica Hogiu, Constantin Paul Pepene,

Bob: Danut Ioan Dovalciuc, Florin Craciun, Nicolae Istrate, Ionut Andrei, Alina Savin, Carmen Radenovic;

Sanie: Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Stramaturaru, Violeta Stramaturaru, Mihaela Chiras, Valentin Cretu, Taran Ionut;

Skeleton: Maria Marinela Mazilu

Patinaj artistic: Zoltan Kelemen.

Patinaj viteza, short-track: Kristo Katalin.

Recordul este detinut de editia din 1980 a Jocurilor Olimpice de Iarna, de la Lake Placid, când delegatia României a numarat 35 de sportivi.

Asadar, peste numai doua zile, emotiile vor începe sa creasca pentru sportivii români, odata cu apropierea intrarii în concurs, nu însa si pentru iubitorii sporturilor de iarna din România, care s-au obisnuit cu performante modeste.

În cele 19 editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna, sportivii români au obtinut o singura medalie, de bronz, prin echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe, la editia din anul 1968, de la Grenoble.

Pâna în prezent, 45 de natiuni au câstigat cel putin o medalie în cele 20 de editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna, România clasându-se pe pozitia 44-45, la egalitate cu Letonia.

Mediafax


Delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna, cea mai numeroasa din ultimii 30 de ani