Tenis

WTA suspenda toate turneele din China

Asociatia jucatoarelor profesioniste de tenis (WTA) a anuntat ca nu va mai organiza niciun turneu in China in semn de protest fata de situatia jucatoarei Shuai Peng.

In pofida aparitiilor in media din China si pe retelele de socializare din aceasta tara comunista, WTA isi exprima in continuare ingrijorarea ca situatia lui Shuai Peng nu este nici pe departe lamurita.

Nu vad cum le pot cere sportivelor noastre sa concureze acolo”, a declarat Steve Simon, CEO-ul WTA.

In varsta de 35 de ani, Shuai Peng l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli ca in urma cu trei ani a fortat-o sa intretina cu el relatii sexuale, inainte de a o transforma in amanta lui.

Acuzatia a aparut din partea lui Peng in data de 2 noiembrie pe reteaua locala Weibo, echivalentul Twitter in China.

Dupa ce mesajul a fost cenzurat imediat de autoritatilie chineze, din momentul respectiv despre Shuai Peng nu se mai stie absolut nimic.

Jucatoarea este complet disparuta de pe radare, iar comunitatea internationala a inceput sa ridice numeroase intrebari cu privire la situatia acesteia.

Postul CGTN care se receptioneaza si in Romania pe retelele de cablu a emis, miercuri, un comunicat scris pe care il atribuie lui Shuai Peng, insa informatia nu a putut fi verificata la sursa.

China devenise in ultimii ani un pol important pe harta tenisului mondial si al celui feminin in special.

Nu mai putin de noua turnee WTA au fost organizate in China, in 2019, inclusiv Turneul Campioanelor mutat din Singapore in Shenzen.

Din cauza pandemiei de covid niciun turneu n-a mai fost gazduit de China in ultimii doi ani.

Reactia oficialilor chinezi n-a intarziat sa apara, Beijingul solicitand ca sportul sa nu fie politizat.

“Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din China.WTA suspenda toate turneele din China