Tenis

WADA o acuza pe Sharapova: "Am trimis de cinci ori avertizari"

Explicatiile oferite de Maria Sharapova despre substanta dopanta Meldonium nu stau in picioare. Presa engleza de joi publica declaratii dure din partea Agentiei Mondiale Antidoping (WADA) conform carora sportiva stia foarte bine ca aceasta substanta urmeaza sa fie interzisa. Mai mult, medici din SUA si Anglia considera ca Sharapova nu putea sa aiba prescris legal, cu atat mai putin pe o durata de 10 ani, un medicament care este interzis in Statele Unite si care are indicatii terapeutice pe termen scurt. 

Maria Sharapova a fost depistata pozitiv la Australian Open, in cadrul unui test antidoping prelevat pe data de 26 ianuarie. Luni, pe 7 martie, sportiva a tinut sa anunte in premiera propriul dopaj, despre care a aflat dintr-o scrisoare trimisa de Federatia Internationala de Tenis. Ea a afirmat ca a consumat un medicament care continea substanta Meldonium, despre care nu a stiut ca a fost interzisa de WADA incepand cu 1 ianuarie 2016, dar si ca se afla sub tratament de 10 ani, la indicatiile medicului de familie, din cauza unor maladii de care sufera. 

Afirmatiile sale nu stau in picioare in fata expertilor internationali. Fostul presedintele al WADA, Dick Pound, a reactionat el insusi in cazul Mariei Sharapova: "Toti jucatorii de tenis au fost informati, iar ea are si o echipa medicala. Afirmatiile sale sunt necugetate. Stia de Meldonium, am trimis de cinci ori avertizari in luna decembrie", a declarat Pound in editia de joi a The Telegraph.

Sharapova spusese, pe langa faptul ca nu stia despre faptul ca Meldonium-ul a fost recent interzis, ca primise un e-mail de la WADA in decembrie 2015, dar nu daduse click pe link pentru a vedea care sunt noile schimbari in lista substantelor interzise!

Sharapova a motivat folosirea Meldonium-ului ca urmare a unor probleme cu inima, a unei anemii, dar si in cadrul unui istoric genetic familial de diabet zaharat de tip 1. Nici acestea nu stau in picioare, conform medicilor.

[news-118187]

Campioana la Wimbledon la varsta de 17 ani si rezidenta in SUA de la varsta de 7 ani, Sharapova nu ar fi putut avea prescris un medicament care este interzis in Statele Unite, cred specialistii straini. Ministerul Sanatatii din SUA a declarat prin purtatorul sau de cuvant ca "este ilegal importul de medicamente neacreditate la noi in tara".

Avocatul Mariei Sharapova a refuzat sa indice sursa din care sportiva si-a cumparat medicamentul cu Meldonium.


Asa arata unul dintre medicamentele care contine substanta Meldonium

In plus, acest medicament se foloseste pentru terapie in jur de o luna de zile, si nu timp de ani intregi.  Nick ­Wojek, presedintele WADA din Marea Britanie, a afirmat ca "ar fi surprinzator ca un doctor sa prescrie Meldonium timp de 10 ani, iar orice folosire in scopuri non-terapeutice nu este etica."

In 2015, conform site-ului cleancompetition.org, testele au aratat ca 182 de sportivi din 8.800 testati (un procentaj de 2,2%) erau contaminate cu meldonium. Alte studii au indicat faptul ca anul trecut, la Jocurile Europene de la Baky, peste 500 de sportivi au fost testasi pozitiv cu Meldonium.



WADA o acuza pe Sharapova: "Am trimis de cinci ori avertizari"