Tenis

Avocatul Mariei Sharapova are asul in maneca si spune cum o va scapa pe sportiva

Avocatul Mariei Sharapova, John Haggerty, a explicat ca pedeapsa in cazul sportivei din Rusia poate fi semnificativ redusa. El are un as in maneca, un as pe care de altfel a mizat in cadrul regiei de luni, atunci cand Sharapova a anuntat testul pozitiv cu Meldonium, dar si documente doveditoare.

Haggerty a declarat joi pentru ziarul britanic The Telegraph ca Agentia Mondiala Antidoping (WADA) are un regulament care prevede exceptii in folosirea substantelor interzise in cazurile terapeutice.

Iar Sharapova a declarat (sau a fost pusa sa declare) dua sanctiunea WADA ca folosea Meldonium de 10 ani, suferind de probleme cu inima, de anemie si avand un istoric familial de diabet.

Haggerty sustine ca WADA are niste reglementari numite Exceptii de Utilizare Terapeutica (TUE). 

TUE ofera dispense speciale sportivilor care sufera de anumite boli, procedura fiind una standard in cadrul WADA. Au fost mai multe exemple in acest sens, cel mai recent fiind cazul lui Floyd Mayweather caruia i s-a permis sa apeleze la niste substante interzise pentru a se rehidrata.  Tot la americani, WADA a permis sportivilor de baseball sa foloseasca Ritalin.

Audierea in cazul Mariei Sharpova va incepe cel mai probabil in aprilie, iar Haggerty va miza pe aplicarea TUE, dorind sa obtina o pedeapsa cat mai mica, daca se poate spre zero, de la maximul de 4 ani. 

[news-118219]

"Nu exista nici o dovada ca Maria a folost acel medicament intentionat", a spus Haggerty. "De aceea, automat pedeapsa maxima se va scurta la doi ani. Iar de aici mai jos, pentru ca nu e nici un dubiu Maria a avut rezultate EKG anormale si lua acel medicament pentru a se trata. Avea si markeri de diabet, iar meldonium-ul ajuta la reducerea acestora. Acest medicament ajuta si la anemie, iar ea a fost diagnosticata cu anemie".

Legat de perioada lunga in care a luat medicamentul, desi acesta ar trebui teoretic sa fie aplicat doar in cadrul unui tratament de 4-6 saptamani, Haggerty a demontat si acest aspect: "Medicamentul are aceasta recomandare de patru - sase saptamani, dar de asemenea se prevede pe proscpect ca poate fi prescris la indicatiile doctorului. Maria a luat acest medicament in ultimii zece ani doar dupa reteta doctorului sau. De asemenea, nu a luat acest medicament in fiecare zi timp de zece ani, nu este cazul de asa ceva".

"Vom prezenta fisa medicala a Mariei la Federatia Internationala de Tenis, iar acolo se va vedea totul: cat a luat medicamentul, de ce a luat si cum a fost prescris. Ea nu a luat doar Meldonium, ci si alte medicamente necesare pentru starea sa medicala", a incheiat Haggety.


Asa arata medicamentele care contin Meldonium



Avocatul Mariei Sharapova are asul in maneca si spune cum o va scapa pe sportiva