Tenis

Cazul Meldonium explodeaza

Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a anunta vineri ca, nu doar Maria Sharapova, ci 99 de sportivi au fost testati pozitiv cu substanta meldonium in 2016, dupa ce aceasta a fost interzisa.

Purtatorul de cuvant al WADA, Ben Nichols, a anuntat vineri doar numarul celor testati pozitiv, dar nu si numele acestora. In afara de Maria Sharapova, care a primit instiintarea testului de dopaj si a iesit singura pentru a se deconspira, nimeni nu a mai anunat ca a picat vreun test antidoping.

"Au fost anul acesta 99 de teste pozitive cu meldonium", a spus Nichols. 

El nu a specificat care sunt urmatorii pasi si daca WADA ii va anunta pe cei dopati sau nu. 

[news-118219]

Meldonium este o substanta produsa in Letonia si folosita in unele medicamente care trateaza problemele cardiace. Aceasta a fost interzisa din ianuarie 2016 in sport, WADA considerand ca este folosita pentru imbunatatirea capacitatilor fizice si mentale. 

Maria Sharapova a recunoscut ca folosit Meldonium, dar a afirmat ca ii era prescris de 10 ani, din cauza problemelor sale de sanatate la inima, dar suferind si de anemie si de semne de diabet. 

Sportivii testati pozitiv cu Meldonium pot primi o pedeapsa de maxim patru ani de suspendare din sport, insa o pot reduce in cazul in care demonstreaza ca nu au folosit substanta pentru a-si imbunatati performantele.

Folosit pentru dopaj, meldonium-ul imbunatateste capacitatile cardiace la efort, recuperarea dupa efort, dar si puterea mentala de concentrare.

[news-118220]



Cazul Meldonium explodeaza