Pariuri Sportive

Pariorii online rasufla usurati: Noile taxe nu duc la falimentul industriei jocurilor de noroc

Incepand de la 1 ianuarie 2019, a intrat in vigoare un nou impozit in valoare de 2% pe taxa de participare la jocurile de noroc online. Initial s-a spus ca aceasta va duce la falimentul industriei, insa de fapt aplicarea legii este una decenta pentru ambele parti, atat pentru operatorii de jocuri de noroc online cat si pentru clientii acestora, pariorii.

Interpretarea legala a impozitului de 2% pentru taxa de participare in cadrul jocurilor de noroc online este, conform Monitorului Oficial nr.38 din 15.02.2019 (Partea 1, 120) in care a fost publicat Ordinul 38 al ONJN din 15.01.2019, definita astfel: „Totalul taxelor de participare încasate lunar se definesc ca orice transfer din contul bancar sau similar al jucătorilor în conturile de joc ale acestora de pe platforma de joc”.

Acest lucru inseamna ca taxa de participare este considerata depunerea unor bani in contul de joc, iar asupra acesteia se va aplica un impozit de 2%. Cu alte cuvinte, daca un client depune 100 de lei in contul sau de joc, la orice operator online, 2 lei se vor duce catre Stat.

La acest moment, toti operatorii platformelor de jocuri de noroc online suporta ei taxa de 2%. Cu alte cuvinte, daca depui 100 de lei, primesti in cont tot 100 de lei. Taxa de 2% din acest caz, adica 2 lei, este platita de operatori catre statul roman, din buzunarul operatorului.

Este posibil ca, in viitorul apropiat, toti operatorii sau o parte a acestora, sa decida ca taxa de 2% sa fie achitata de jucatori. Adica, daca vei depune 100 de lei in contul de joc, vei beneficia de 98 pentru a paria. Acest lucru se intampla deja la magazinele stradale de pariuri, acolo unde taxa este in valoare de 5% si, daca pariezi 100 de lei, miza luata in considerare este de 95 de lei, iar 5 lei merg direct la stat.

Lucrurile sunt, asadar, in regula pentru industria pariurilor online. 2% pentru depunere nu este un capat de tara nici pentru operatori si nici pentru jucatorii care joaca de placere, de distractie.

Initial, se zvonise fara cunoasterea legii, creandu-se o isterie inclusiv in presa generalista sau de sport din Romania, fara a se verifica nici macar o singura data informatia dintr-o sursa sigura, ca taxa de 2% va urma sa se plateasca pentru fiecare pariu online. Neadevarat. S-a oferit exemplul  punctual al casei de pariuri 888, care ar urma sa paraseasca Romania din aceasta cauza, or acest lucru nu s-a intamplat. Intr-adevar, daca asa ar fi fost cazul, sumele impozitate ar fi fost uriase. Chiar daca informatia plecase dintr-o sursa de nisa, presa mainstream ar fi avut obligatia sa verifice informatia, or acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce arata inca o data de ce s-au inchis atatea ziare la noi si de ce atatea site-uri publica zilnic gunoi cu lopata fara a avea credibilitate.

Metoda acuala de aplicare a legii, 2% taxa la depunere, arata ca autoritatile de stat implicate au luat decizia buna, corecta si decenta pentru toata lumea si nimeni nu a vrut sa omoare nici industria jocurilir de noroc online si nici jocul celor carora doresc sa traiasca mai intens emotia sportului, plasand cate un pariu.

onlinesport.ro: Vadim Cusnarencu



Pariorii online rasufla usurati: Noile taxe nu duc la falimentul industriei jocurilor de noroc