Pariuri Sportive

Cum taxează statul român jocurile de noroc în 2024

În 2024, politica fiscală aplicată industriei jocurilor de noroc suferă mai multe schimbări, cu impact direct asupra jucătorilor și deținătorilor de cazinouri online sau tradiționale.

Noile modificări ale legislației fiscale sunt făcute să aducă, cum altfel, mai mulți bani la bugetul de stat, dar și mai mult disciplină financiară. Totodată, Guvernul a încercat să reglementeze mai mult acest domeniu, prin taxarea operatorilor care, până în acest moment, aveau sediul social în paradisuri fiscale străine și nu achitau dările cuvenite statului român.

De mai bine de 5 ani impozitul pentru câștigurile realizate din jocuri de noroc online se reține direct la sursă. Cu alte cuvinte, atunci când un jucător dorește să-și încaseze câștigul obținut la un cazinou, acesta nu mai este nevoit să completeze formulare și să calculeze impozitul datorat. Asta deoarece operatorii de jocuri de noroc sub obligați să facă ei acest lucru, în mod automat, prin folosirea unor softuri speciale de contabilitate.

Taxarea jocurilor online

În ceea ce privește impozitul la pariuri & jocuri de noroc online, noua legislație impune trei praguri de impozitare progresivă. Concret, când un jucător dorește să-și retragă banii acumulați, el va primi suma respectivă, din care se va scădea impozitul aferent, calculat pe trei praguri diferențiate:

– 3% din sumă pentru retrageri de până la 10.000 de lei
– 300 de lei + 20% din sumă pentru retrageri cuprinse între 10.001 lei și 66.750 de lei
– 11.650 de lei + 40% din sumă pentru retrageri ce depășesc suma de 66.751 de lei

Totodată, în online se aplică și o taxă de 2% din fiecare depunere, cunoscută sub numele de „taxa pe viciu”. Avantajul este că aceasta se plătește doar în momentul depunerii banilor și nu la fiecare bilet jucat. O altă veste bună pentru jucători este aceea că o serie de cazinouri online licențiate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) au ales să suporte ele acest cost, oferindu-le jucătorilor depunerile întregi. Pentru a vedea lista acestor operatori online licențiați, se poate accesa atât site-ul respectivei instituții cât și platforme specializate care listează doar astfel de cazinouri legale cum ar fi platforma Jucatorul.

Taxarea jocurilor offline

În ceea ce privește impozitul la pariuri & jocuri de noroc offline, respectiv pentru cazinourile tradiționale și agențiile de pariuri, legislația fiscală este identică cu cea aferentă mediului virtual, mai puțin taxa pe viciu. În plus, cei care pariază la agențiile terestre plătesc o taxă de 5% din miza fiecărui pariu plasat. Cu alte cuvinte, atunci când un jucător dorește să joace 100 de lei, miza pe care o va regăsi pe bilet și care se va multiplica cu cota totală pentru a oferi potențialul câștig, va fi de doar 95 RON.

Pe lângă aceste taxe și impozite impuse prin lege, clienții site-urilor de jocuri de noroc pot plăti și alte taxe impuse de cazinourile online sau de băncile prin care se operează transferurile bancare. De exemplu, unele bănci comisionează retragerile multiple, realizate în aceeași zi, sau impun taxe bancare pentru executarea ordinelor de plată.

Ce aduce nou legislația din domeniul jocurilor de noroc?

În cursul anului trecut Guvernul României a adus modificări importante în domeniul jocurilor de noroc și al atribuțiilor ONJN. Printre prevederile cele mai importante se numără creșterea taxelor de licențiere, interzicerea servirii băuturilor alcoolice în incinta cazinourilor de la stradă, majorarea garanțiilor financiare impuse operatorilor, etc.

De asemenea, una dintre modificările importante pentru operatorii de jocuri de noroc este aceea că aceștia trebuie să aibă neapărat sediul social în România, iar statisticienii estimează că acest lucru care va aduce la bugetul statului zeci de milioane de euro suplimentare. Cu alte cuvinte, nicio companie de profil nu va mai putea activa în domeniul jocurilor de noroc pe teritoriul țării noastre dacă nu va fi înregistrată în România. 

Nu în ultimul rând, ONJN a fost însărcinată cu gestionarea unei baze de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită la nivel național în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc. Aceasta va putea fi consultată în timp real de către toți operatorii de jocuri de noroc.

Toate aceste schimbări din domeniul gamblingului arată o evoluție clară a acestei industrii ce aduce anul la bugetul de stat, din taxe directe și indirecte, circa 700 de milioane de euro, cu un grad de colectare de aproape 100%. De asemenea, conform statisticilor existente, sectorul jocurilor de noroc, inclusiv operatorii de pariuri sportive și Loteria Română, asigură nu mai puțin de 50.000 de locuri de muncă.

Sursa foto: Unsplash.com



Cum taxează statul român jocurile de noroc în 2024