La Liga

Zidane, un antrenor de gala cu experienta zero

Zinedine Zidane a fost numit antrenor la Real Madrid, una dintre cele mai mari echipe de fotbal din lume, insa experienta sa de antrenor este nula.

Din iunie 2014, Zidane a antrenat echipa din liga a doua spaniola Real Madrid Castilla. Acest club este de fapt echipa B a lui Real Madrid.

Francezul a venit la acest club fara a avea licenta de antrenor. A stat pe banca ca secund, desi practic el conducea partea tehnica in umbra lui Santiago Sanchez, cel care oferea licenta de antrenor, de fatada. A inceput cu trei infrangeri, iar abia in al patrulea meci a castigat. 

La Castilla a fost suspendat pentru trei luni deoarece nu detinea nivelul necesar al licentei de antrenor, insa forurile disciplinare din Spania au anulat sanctiunea si astfel a putut sta pe banca in primul sau sezon ca tehnician. 

In primul sezon, Castilla a ratat cu Zidane obiectivul de a se clasa printre primele echipe din liga secunda si a obtine accesul in playoff-ul de promovare, terminand abia pe locul 6. In al doilea sezon, Zidane s-a aflat in centrul unor polemici dupa ce l-a numit capitan de echipa pe fiul sau, Enzo, desi acesta se afla in primul an la echipa. Insa, francezul a reusit sa se claseze al doilea cu Castilla, in spatele liderului Ligii Secunde B din Spania. 

Venirea lui Zizou la Real Madrid B a fost cu bataie lunga. S-a asteptat momentul potrivit, iar in ianuarie 2016 a fost numit antrenor principal la echipa mare a lui Real, cea plina de vedete si titluri pe toate planurile.

Asa cum arata C.V.-ul sau, Zidane are o experienta de antrenorat egala cu zero. Venit "pe pile" la Real Madrid B, el si-a continuat la fel traseul mai sus. 

De altfel, sunt voci in fotbal care sustin exact acelasi lucru, desi nu multe, pentru a nu sifona imaginea celor de la Real. Un fost antrenor de la Madrid, John Toshack, a declarat in presa engleza ca "Zidane a fost un jucator excelent, insa experienta sa manageriala este egala cu zero". 

Zidane s-a aflat si in echipa din spate pe care a avut-o la Real Madrid Carlo Ancelotti (foto sus - EPA). El sperase din vara sa il inlocuiasca pe italian, insa cei de la Real nu au avut curaj la acel moment sa il numeasca antrenor principal. 

Insa, Zidane are sansa de a arata ce poate. In font a fost unul dintre cei mai mari jucatori de fotbal din Franta si din lume, chiar daca acesta nu este un argument ce sta pa baza succesului in antrenorat.



Zidane, un antrenor de gala cu experienta zero