La Liga

Secretul piciorului descaltat

În sezonul 2004-05 din prima liga spaniola, Leo Messi era un pusti care începea sa faca primii pasi în echipa mare a Barcelonei Timid si rezervat, el respecta ierarhiile si îi fixa pe cei mai buni jucatori ai momentului pentru a încerca sa absoarba tot ce putea.

În acei ani, Barcelona era antrenata de Rijkaard, iar lideri de echipa erau Ronaldinho si Deco, doua nume care aveau mare trecere în vestiar. Messi nu îsi întorcea privirea de la ceea ce faceau cei doi brazilieni.

Cu trecerea lunilor, Messi a început sa fie luat în seama si s-a împrietenit în mod special cu Deco. Obisnuia sa termine antrenamentele executând lovituri libere alaturi de Ronaldinho si trimitînd pase de la mare distanta cu Deco sau sutînd cu acesta sa vada care dintre ei trimite mingea mai sus spre cer.  Exercitii de putere si jocuri ce ar putea fi considerate teribiliste, daca nu erau facute descaltati!

La acel moment, antrenamentele erau deschise, iar jurnalistii puteau vedea totul, cum Deco sau Messi trimiteau mingea ca din pusca fara nici o protectie la picioare, complet descaltati si fara sa faca vreum gest sau o grimasa care sa tradeze durere.

„Mi-e mult mai comod sa trag în minge fara pantofi, descaltat”, a spus la acea vreme Messi întrebat daca nu îl doare piciorul când trage. Acelea au fost exercitiile care i-au modelat picorul lui Messi, cele care i-au dat puterea necesara sa marcheze goluri importante din lovituri libere. Un lucru completat cu tehnica desavârsita a lui Ronaldinho, cel cu care se întrecea la antrenamete sa vada cine marcheaza mai multe goluri din faze fixe.

Tehnica lui Messi nu era nici atunci rea. El era pus sa execute lovituri libere cînd era la cadeti, antrenat de Tito Vilanova. Alaturi de Cesc si Pique, Messi îsi baga în sperieti adversarii atunci când executa un fault din preajma careului. De asemenea, iesea în evidenta în toate fazele de joc. Câtiva ani mai târziu a si spus ca Tito Vilanova l-a învatat cum sa traga de la distanta, la faulturi.

Atunci când la FC Barcelona au ajuns Pep Guardiola si Tito Vilanova, i s-au încredintat lui Messi executiile din lovituri libere, un lucru de care pâna atunci erau responsabili Ronaldinho, Xavi si, rar, Eto'o. Tito, cel care îl cunostea atât de bine pe Messi, a fost cel aflat în spatele acelei mutari.

De fapt, Tito Vilanova a fost cel care l-a convins pe Messi în urma cu câteva saptamâni sa fie rezerva cu Getafe, iar „Puma„ a accetat. Persoane apropiate de vestiarul Barcelonei sustin ca numai Tito este capabil sa obtina asa ceva, numai din respectul pe care Messi îl are pentru acest tehnician.

Messi straluceste la tot ce înseamna fotbal. Singurul capitol la care trebui sa îsi arate maiestria era la loviturile libere, iar în acest sezon chiar daca a început de putin timp începe sa arate ca stie si de acolo. A marcat de doua ori din lovituri libere deja, ambele dati contra lui Real Madrid, un gol în Supercupa si unul în campionat, saptamâna trecuta pe Nou Camp.



Secretul piciorului descaltat