Liga 1

V.A.R. reinterpretat: Vai și Amar de România

Inventatorii arbitrajul video la fotbal (VAR) s-ar răsuci în mormânt văzând cum este aplicat acest concept în fotbalul românesc, după meciul din etapa a treia din Liga 1 dintre FCSB și FCU Craiova (1-1).
FORUM: Comentează aici etapa 3

Golul egalizator al FCU Craiova din etapa a treia a Ligii 1 a fost decis de VAR, după un fault al lui Dawa (FCSB) în careu. Unul dintre eroii cu Saburtalo a greșit, faultul nu a fost văzut de arbitri, iar decizia a ajuns cu greu la VAR.

Arbitrul de centru Adrian Cojocaru s-a dus la marginea terenului în fața unui ecran. A stat în jur de 10 secunde pentru ca imaginile meciului să apară. 

Unghiul ales prima oară nu surprindea faultul, nu se vedea, era prea de departe. Pe ecranul VAR au urmat apoi imagini derulate ca pe casetele video vechi. A avut loc o derulare la care a apărut pe ecran Dică, apoi chiar centralul Cojocaru uitându-se la el ecranul VAR. Imaginile se derulau înainte și înapoi. Se căuta unghiul cel mai bun, cel pe care toată lumea îl văzuse cu minute bune înainte pe ecranul tv.

În cele din urmă, s-a găsit imaginea. Pentru a vedea faultul, s-au derulat înainte și înapoi câteva frameuri. Însă, momentul în care Dawa a pus piciorul pe glezna lui Duarte, deși se putea intui, era neclar din cauza numărului insuficient de frame-uri de pe camera video respectivă. Uneori, momentul exact faultului era chiar sărit din imagini. A fost nevoie de mai multe înainte și înapoi pentru a prinde exact faultul lui Dawa, iar acesta a fost neclar din cauza frame rate-ului scăzut.

Cojocaru a luat decizia corectă și a arătat penalty, însă, în fapt, a putut mai mult intui faultul. A durat cinci minute totul.

Oricum, mai bine decât nimic. Fără această tentativă de VAR, FCU nu ar fi egalat corect. Important este că rezultatul unui meci din România nu a mai fost viciat de arbitri, bună și tentativa aceasta de VAR.

var


V.A.R. reinterpretat: Vai și Amar de România