FCSB

Marcel Ciolacu: „Am trimis Corpul de Control. Bazele sportive sunt ale statului român și sunt pentru sport!”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a confirmat vineri faptul că a trimis Corpul de Control al Guvernului la CSA Steaua pentru a investiga modul în care clubul Ministerului Apărării Naționale a negociat închirierea unui stadion construit din bani publici, ce aparține statului, către instituția privată FCSB. CSA Steaua a condiționat închirierea arenei Ghencea, din ceea ce se știe până acum, prin solicitarea unor clauze exagerate și nerealiste în contractul de închiriere - cum ar fi suma de 1 milion de euro garanții sau emiterea unui comunicat de presă în care să se menționeze că FCSB nu este Steaua. CSA Steaua nu este proprietar pe Ghencea, ci are drept de folosință gratuită, din partea administratorului public Ministerul Apărării Naționale. Astfel, colonelul Florin Talpan, care este și jurist angajat la stat la CSA Steaua, a devenit patron de teren de tobal și, discreționar, a introdus in contract clauze care anterior nu fuseseră niciodată aplicate, ceea ce ar putea însemna abuz în serviciu. În plus, Talpan ar putea fi pasibil de trafic de influență, după ce a presat comandanții CSA să nu semneze un contract pe care aceștia doreau să îl parafeze.

Iată mai jos declarația lui Ciolacu:

„Trebuie să înțelegem foarte bine că bazele sportive sunt ale statului român ș sunt pentru sport! Nu trebuie să ne implicăm, nu trebuie să ținem cont de alte lucruri și astfel să nu lăsăm anumiți sportivi să joace pe aceste baze care sunt ale statului român.

Să nu ai nicio performanță sportivă, dar să te implici, să strici lucruri din ambiții personale... Vă anunț că nu voi permite nu doar domnului Talpan, ci nimănui cât timp sunt prim-ministru.

Aceste baze se dau în administrare anumitor instituții. Instituțiile respective trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor sportivilor. Înțeleg foarte bine că se pot face și concerte pe stadione, dar atunci când nu există competiții, atunci când nu există solicitări de la sportivi, atunci când nu se deteriorează gazonul înaintea unei competiții.

Noi avem niște stadioane care trebuie puse la dispoziția sportivilor în funcție de performanța sportivilor creând o prioritate.

Eu nu vreau să intru în nicio polemică. Nu poți să te exprimi la televizor pe o bază a statului român sau pe-o echipă plătită de către un minister. Cred că trebuie să avem bun simț și să intrăm într-o logică care să ducă la performanță în sport și nu la discuții între conducători.

Legea prevede că stadioanele sunt pentru sportivi și nu poți să iei unor sportivi dreptul de a juca pe un stadion”, a precizat Marcel Ciolacu astăzi, la finalul unui eveniment organizat la Izvorani, citat de Gazeta Sporturilor.

Stadionul Ghencea este cazarmă pe bani publici

Stadionul Ghencea a fost construit de Compania Națională de Investiții (CNI) din bani publici. CNI a primit obiectivul de la Ministerul Apărării Naționale (MApN), care era administrator. După finalizarea stadionului CNI a predat obiectivul înapoi către MApN, proprietarul stadionului construit din bani publici.

Ministerul Apărării a afirmat că "Stadionul Ghencea aparține Unității Militare 02301 București având indicativ de cazarmă, nefiind propriu-zis o cazarmă, acesta fiind un termen administrativ pentru acest gen de obiective. Noul stadion face parte din Complexul Sportiv Steaua, deținut de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București". 

După ce a intrat în posesia obiectivului, MApN a acordat către clubul CSA Steaua drept de folosință gratuită a acelui stadion. CSA a devenit astfel administratorul stadionului, conform declarației din 2021 a MApN.



Marcel Ciolacu: „Am trimis Corpul de Control. Bazele sportive sunt ale statului român și sunt pentru sport!”