Liga 1

Pachetul de Liga 1 la UPC e "optional" la scos, nu si la bagat

UPC a trimis un drept la replica legat de un articol publicat de noi vineri. In afara ca noi am facut o confuzie intre ANPC si APC, in rest din punctul nostru de vedere lucrurile raman la fel. Este ilegal sa taxezi toti abonatii fara a le cere permisiunea in scris pentru un cost suplimentar. UPC defineste pachetul Extra Fotbal drept "optional" chiar daca el a fost impus intregii baze de date a abonatilor si de fapt optionala este doar eliminarea lui, la un moment la care unii vor primi facturile umflate. Situatia este asemanatoare cu cea a bancilor din Romania care au marit valoarea ratelor tuturor clientilor si s-au considerat acoperite doar pentru ca au trimis scrisori in care au instiintat oamenii despre modificarile de cost. Bancile au pierdut in instanta.

UPC afirma ca "articolul mentioneaza totodata o majorare a abonamentului de 13 lei, informatie care este falsa si dezinformeaza cititorii". Totusi, o simpla matematica arata ca din luna iulie 2013 abonamentul UPC a crescut cu 3 lei (taxa pe stalp, alaturi de care concomitent au venit in grila posturile Disney Junior si Look Live - ultimul cu o parte din meciurile Ligii 1), apoi cu inca 10 lei pentru pachetul Extra Fotbal platit de toti abonatii (pana la cererea de a fi eliminat). In total, fix 13 lei. Daca am gresit noi calculul, asteptam un alt drept la replica prin care sa se faca matematica.

Multe banci din Romania au pierdut in justitie procese in care au majorat taxele creditelor doar pe baza unor scrisori de informare trimise catre clienti. Instantele din Romania au hotarat in aceste cazuri ca majorarile sunt ilegale, pentru ca a modifica un cost de contract doar printr-o simpla informare nu este de ajuns. Trebuie si acceptul scris al clientului, in afara de prezumta bancii ca este acoperitoare o scrisoare de informare, la fel cum in parte procedeaza si UPC, firma de cablu considerand ca este suficient de transparenta chiar daca percepe fara acordul clientilor cate 10 lei in plus pe luna, aproape 50% dn valoarea abonamentului.

De asemenea, UPC considera ca pachetul Extra Fotbal este "optional" si defineste in dreptul la replica ce inseamna in viziunea lor acest termen. Conform UPC, a fi "optional" inseamna ca "abonatii pot alege in orice moment sa dezactiveze aceasta optiune si ulterior sa o reactiveze". Insa, "optional" inseamna de fapt "facultativ", iar un lucru pentru care nu ai optat, ci a fost impus prin abonament nu este optional din punctul nostru de vedere. Pentru ca pachetul "optional" este in mod concret facturat, fara ca toti abonatii sa poata opta pentru acest cost sau nu.

Vor exista situatii reale, in practica, in care unii abonati neancorati in stirile zile si nici cu tehnologia de a trimite SMS sau a accesa siteul UPC, vor primi cel putin o factura cu un cost de 10 lei nedorit.

Din punctul nostru de vedere, dar si al multor abonati UPC care au comentat pe site, pachetul de Extra Fotbal nu este unul optional, ci "bagat pe gat" pentru ca apoi, la un moment dat pentru cine "se prinde", sa poata fi dezactivat. Este un fel de leapsa, cine afla si vrea sa il scoata, bine, cine nu afla sau nu vrea sa il scoata - mai bine.

In fapt, UPC nu admite ca pachetul a fost introdus "pe gat" si, optional, se poate scoate, aceasta este exprimarea corecta.



Pachetul de Liga 1 la UPC e "optional" la scos, nu si la bagat