Liga 1

Liga 1 cu 14 echipe si playoff/playout. Cum se va juca din 2015/2016

Adunarea Generala Extraordinara a LPF a hotarat in sedinta de marti ca sistemul competitional in Liga 1 sa se schimbe cu incepere din sezonul 2015/2016.

Presedintii de club din Liga 1 au votat schimbarea sistemului competitional din sezonul 2015/2016. Vom avea asadar o Liga 1 cu 14 echipe si sistemul bazat pe playoff/playout pentru stabilirea configuratiei clasamentului.

Doar trei din cei 18 presedinti de club au votat impotriva acestei propuneri.

In aceste conditii, la finalul sezonului urmator vor retrograda ultimele sase echipe din clasament (locurile 13-18) si vor promova doar castigatoarele primelor doua serii din Liga 2.

Sistemul regulat al Ligii 1 va avea 26 de etape, dupa care primele sase echipe vor intra in sistemul playoff si vor urma alte 12 etape. Ultimele opt din clasament vor evolua in playout pentru evitarea retrogradarii. Ultimele doua vor retrograda in liga secunda.

O echipa va disputa astfel nu mai putin de 38 de meciuri intr-un sezon, fata de 34 pana acum.

Potrivit lui Valeriu Argaseala, reprezentantul Stelei, in Adunarea Generala s-a votat si schimbarea sistemului competitional la ligile inferioare. Astfel, Liga 2 ar urma sa aiba o singura serie de 20 de echipe, in timp ce in Liga 3 vor juca 72 de echipe impartite in sase serii pe criteriul geografic.

Sistemul cu play-off si play-out este una dintre cele mai dorite schimbari, avand sustinerea suporterilor, alaturi de micsorarea numarului de echipe. Prima varianta ar cerne automat echipele din faza finala si ar inseamna ca cele mai bune vor ajunge intr-un turneu final, iar derbyul Steaua - Dinamo ar putea fi vazut de patru ori pe sezon (de doua ori in sezoul regulat si de doua ori in play-off). De asemenea, si lupta pentru retrogradare va fi mult mai dramatica si, de ce nu, de urmarit.

Propunerea de play-off si play-out in Liga 1 a fost adusa in discutie si de "defunctii" (in sensul ca au pierdut sau au castigat functia) Dumitru Dragomir si Mircea Sandu, insa nu a fost niciodata implementat. Momentul ideal ar fi din sezonul 2014/2015, cand teoretic RDS (ca principal beneficiar) ar pierde drepturile Ligii 1 si s-ar pleca mai departe cu alt sponsor si cu o alta strategie.

[news-106967]

Unde tinteste Liga 1? In Europa exista doua sisteme cu playoff

In Europa exista doua sisteme cu 14/16 echipe si playoff, asa cum au propus zilele trecute Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. Acestea se joaca in Cipru si Belgia si, privind acolo, ne putem imagina ce ar putea fi si la noi, daca prin absurd s-ar trece la astfel de fapte in Liga 1. In general, playofful ar fi de urmat in cazul in care este sigura calificarea in faza finala a echipelor mari, altfel cu cluburile mici in frunte este un model neatractiv.

Sistemul cu 14 echipe nu prea e pretabil pentru playoff, pentru ca are putine echipe si sunt sanse ca playofful an de an sa fie format din acelasi cluburi. Este greu de crezut ca in Liga 1 echipe ca Steaua, Dinamo sau CFR Cluj pot scapa faza finala. Daca se intampla totusi ca ele sa nu ajunga in faza finala, atunci se ajunge in situatia de acum, cu partide neatractive.

Cipru

Sistemul cu 14 echipe si playoff are loc in Cipru. Dupa 26 de etape, primele 12 joaca un playoff tur retur fiind impartite astfel; primele 4 se lupta pentru titlu si cupe europene, iar locurile 5-8 joaca pentru un loc final bun si glorie. Locurile 9-12 lupta pentru evitarea ultimului loc 12, retrogradabil.

Locurile 13 si 14 la capatul sezonului cad in esalonul secund direct, fara sa mai joace in playoff.

In playoff se pleaca cu aceasi linie de clasament cu care s-a terminat sezonul regulat, iar punctele obtinute initial nu se injumatatesc si nici nu se "sterg". Sistemul din Cipru este considerat defectuos pentru ca locurile 5-8 joaca doar ca sa joace, locurile 13-14 voiau oricum vacanta de pe la inceput de aprilie si totul se rezuma la locurile 1-4 de fapt.

Belgia

Incepand cu sezonul 2009/2010, Liga Pro din Belgia s-a schimbat drastic. Au fost introduse playoffuri la final de sezon, iar numarul de echipe din campionat s-a micsorat de la 18 la 16. Fanii belgieni arata spre Olanda acolo unde deja s-a renuntat la playoff. Sistemul belgian este mai competitiv decat cel cin Cipru.

Cele 16 echipe joaca fiecare cu fiecare in doua manse, intr-un campionat normal. Apoi incepe playofful, din martie in mai. Primele sase echipe intra in playofful 1, jucand fiecare cu fiecare in doua manse (3 puncte la victorie, 1 la egal si 0 la infrangere), iar punctele stranse in campionat se impart la jumatate. La finalul playoffului 1, prima echipa clasata este campiona.

Echipele clasate la final de sezon pe 7-14 intra in playoff 2, impartite in doua grupe: locurile 7, 9, 12 si 14 in Grupa A si locurile 8, 10, 11 si 13 in Grupa B. Fiecare joaca cu fiecare doua manse in grupe, iar castigatoarele grupelor joaca intre ele o dubla mansa pentru a determina castigatoarea playoffului 2. Castigatoarea playoffului 2 joaca o dubla mansa cu locurile 4 sau 5 (depinde de castigatoarea Cupei) din playoff 1 pentru un loc in Liga Europa.

Echipele de pe locurile 15 si 16 intra in playofful retrogradarii. Sunt cinci partide intre ele. Ocupanta locului 15 intra cu 3 puncte la baraj, iar ocupanta locului 16 cu zero. Echipa clasata a doua in acest playoff merge in liga secunda. Castigatoarea intra intr-un alt playoff cu trei echipe venite din liga secunda, iar castigatoarea playoffului accede in prima liga.



Liga 1 cu 14 echipe si playoff/playout. Cum se va juca din 2015/2016