Liga 1

Istoria fotbalului romanesc (1). Cum a inceput totul

Sursă foto: https://twitter.com/FIFAMuseum

Cum fotbalul este oprit in aceasta perioada din cauza pandemiei de coronavirus, ne propunem sa realizam un serial de materiale despre cel mai iubit sport al planetei.

Despre aparitia fotbalului in spatiul romanesc exista mai multe variante, dar de un singur lucru ne putem pune de acord. Fotbalul nu a fost imbratisat inca de la inceput, fiind privit mai degraba ca un fenomen marginal.

O versiune agreata oficial plaseaza prima atestare in anul 1890 cand un medic stomatolog pe nume Iuliu Weiner, intors de la studiile pe care le efectuase la Londra, a adus la Arad o minge de fotbal pentru popularizarea noului sport.

Weiner a procedat apoi la o demonstratie despre jocul de fotbal in fata Liceului Nr.1 din Arad, insa noua disciplina e privita mai degraba cu neincredere de conducatorii cluburilor sportive din oras.

Mai mult decat atat, autoritatile din oras ii refuza lui Weiner demonstratiile de fotbal, acelasi lucru petrecandu-se in 1897 la Timisoara, unde studentilor intorsi din capitalele europene de la studii li se interzice sa mai joace fotbal in scolile din oras.

La 1895 apare la Bucuresti primul regulament de fotbal publicat de profesorul Dimitrie Ionescu de la Liceul ”Gheorghe Lazar”. Acesta a fost incadrat in ”Tratatul de jocuri scolare pentru uzul tuturor scolilor de ambele sexe”.

Dincolo de Carpati, in Transilvania aflata inca sub dominatia austro-ungara, primul regulament al jocului apare pe 6 iunie 1898 si este publicat in presa locala aradeana.

Ajungem in 1899, anul in care pe 25 iunie avem consemnat primul meci de fotbal recunoscut pe teritoriul a ceea ce numim astazi Romania.

De o parte si de cealalta a terenului s-au aflat elevii claselor a VI-a si a VII-a din cadrului Liceului Piarist. Meciul s-a disputat sub coordonarea profesorului de gimnastica Carol Muller. Evenimentul a ramas consemnat in lucrarea lui Iosif Dudas, ”Timisoara – leaganul fotbalului romanesc”.



Istoria fotbalului romanesc (1). Cum a inceput totul