International Curtea de Arges

INTERVIU | Benone Lazar: "Am renuntat la International Curtea de Arges pentru ca eram singur"

Fostul finantator al clubului International Curtea de Arges, Benone Lazar, a declarat, luni, într-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, ca a decis sa nu mai investeasca în fotbal si sa desfiinteze echipa pentru ca nu mai dorea sa suporte singur o grupare din Liga I.

Redam integral interviul acordat de fostul finantator al clubului International Curtea de Arges, Benone Lazar, corespondentului agentiei MEDIAFAX.

"Reporter: Este adevarat ca ati renuntat la echipa pentru ca nu mai aveati bani sa o sustineti?

Benone Lazar: Nu, nu este deloc asa. Sunt zvonuri neadevarate. Pot sa demonstrez acest lucru cu bilantul provizoriu pe ultimile sase luni ale grupului nostru de firme.

Reporter: Antrenorul Ionut Badea a spus ca nu va mai merge afacerea si din cauza problemelor financiare ati retras echipa.

Benone Lazar: Sa fie clar, n-am probleme financiare. Ionut Badea m-a întrebat ce poate spune presei. I-am spus sa zica asa, de probleme financiare, pentru a nu da nastere unor speculatii de tot felul.

Reporter: V-a fortat DNA-ul sa renuntati la fotbal?

Benone Lazar: Nu. Este tot un zvon fara acoperire. Eu n-am fost niciodata chemat, n-am fost niciodata întrebat sau sicanat de cei de la DNA. Mai mult, în ultimii ani, fotbalul s-a curatat foarte mult. Poate spune cineva ca FC International Curtea de Arges a ramas în Liga I pe nedrept?

Reporter: Si atunci de ce ati dat echipa?

Benone Lazar: Mergeam într-o directie gresita si am vrut sa ma opresc la timp. Eram singur si nu ma simteam deloc bine. Apoi, conjunctura actuala nu este deloc favorabila la orice nivel si mergeam într-o directie gresita. Bani aveam, dar sa bagi singur, ca într-o gaura neagra, nu puteam. Daca mai venea cineva lânga mine cu siguranta nu renuntam.

Reporter: V-ati sfatuit cu cineva?

Benone Lazar: Am discutat cu George Bosânceanu, fost finantator la Farul Constanta. M-a sfatuit sa ma retrag, asa cum a facut-o el. «Benone, eu am fost fericit când m-am apucat de fotbal, dar am fost si mai fericit atunci când m-am retras», mi-a zis.

Reporter: Când ati luat aceasta decizie?

Benone Lazar: În timpul cantonamentului din Austria.

Reporter: De ce nu ati dat echipa si locul în Liga I gruparilor FC Arges sau Dacia Mioveni?

Benone Lazar: Proiectul nostru a fost pentru Curtea de Arges, dar criza economica ne-a blocat proiectul cu stadionul si baza sportiva de la Curtea de Arges. Am vrut sa colaboram cu FC Arges si am discutat cu primarul Tudor Pendiuc. Eram dispus sa cedez 50 la suta din actiunile echipei. Primarul a acceptat colaborarea si chiar a pomenit de cupele europene. Dar dupa câteva saptamâni ni s-a spus ca Primaria nu poate sa investeasca alaturi de noi.

Reporter: Ati cautat si alti investitori care sa vina alaturi de dumneavoastra?

Benone Lazar: Am cautat, dar n-am gasit.

Reporter: Nu va pare rau ca nu mai aveti echipa pe care ati facut-o din nimic?

Benone Lazar: N-am cuvinte sa spun cât regret. Doua nopti n-am dormit. Vineri, la Târgu Jiu, a fost o despartire dureroasa de baieti. Am lacrimat si eu si unii jucatori. Vineri, la Târgu Jiu, au curs multe lacrimi pe Jiu în jos.

Reporter: O sa va fie dor de fotbal?

Benone Lazar: Cu siguranta! Fotbalul este un fenomen social pe care nu-l puteam sustine singur în judetul Arges. În plus, îmi ocupa foarte mult timp si nu ma puteam ocupa în totalitate de afacerile mele.

Reporter: Ati investit în fotbal din anul 2000 pâna în 2010. Cam ce suma ati cheltuit?

Benone Lazar: N-am cheltuit sume fabuloase. Aproximativ sase milioane de euro, dar nu-mi pare rau. Am avut atât bucurii, cât si regrete. O parte din cheltuieli le-am recuperat prin transferuri de jucatori si din drepturile de televizare.

Reporter: Cum ati caracteriza implicarea dumneavoastra în fotbal?

Benone Lazar: Am format o echipa pe care am luat-o de la zero si am dus-o pe locul 12 în Liga I. În tot acest timp, au fost trei etape distincte pentru mine.

Reporter: Care sunt aceste etape?

Benone Lazar: Prima a fost pe stadionul din Strand cu echipa în divizia C un an, si patru în B. A doua etapa, în sezonul 2006/2007, când m-am implicat la Dacia Mioveni. Eram membru al Consiliului Director si am vrut sa devin investitor principal, dar dupa ultima etapa, a aterizat un elicopter pe stadionul din Mioveni si elicele m-au scos din decor... (n.r. - în elicopter era omul de afaceri Gigi Netoiu care a preluat echipa Dacia Mioveni care tocmai promovase în Liga I). Etapa a treia, si ultima, a început în urma cu trei ani si am pornit cu echipa din Liga a treia si am dus-o în Liga I, pe locul 12.

Reporter: Ce regretati cel mai mult în aceasta aventura fotbalistica?

Benone Lazar: Repriza a doua a meciului International Curtea de Arges - Dinamo. La pauza am condus cu 1-0, dar am pierdut cu 1-3. Cel mai rau m-a suparat maniera de arbitral a lui Balaj.

Reporter: Va veti mai implica în fotbal?

Benone Lazar: Greu de spus. Este prematur sa ma pronunt acum. Vreau sa se stie ca, daca am cazut, am facut-o de pe un armasar frumos si nu de pe o gloaba. Echipa mea, International Curtea de Arges, era cea mai curata echipa din fotbalul românesc, în ceea ce priveste situatia financiara. Cei de la federatie spun asta".

International Curtea de Arges s-a clasat pe locul 14 în campionatul trecut din Liga I, si-a reluat pregatirile pentru sezonul 2010/2011, a efectuat transferuri, a fost într-un cantonament în Austria, dar cu o saptamâna înainte de startul campionatului conducerea clubului a anuntat ca echipa se va retrage din campionat. Locul din Liga I a fost cedat clubului Pandurii Târgu Jiu împreuna cu staful tehnic si lotul de 20 de jucatori.

MediafaxINTERVIU | Benone Lazar: "Am renuntat la International Curtea de Arges pentru ca eram singur"