International Curtea de Arges

Comisia Europeana recomanda o taxa de 'fair play' in transferurile din fotbal

Pentru a incuraja o distribuire mai buna a fondurilor de la cluburile de fotbal mai bogate spre cele sarace, Comisia Europeana recomanda introducerea unei taxe de 'fair play'. Recomandarea vine in urma unui studiu european care releva nereguli in ceea ce priveste transferul de jucatori intre cluburile de fotbal din Europa.

"Cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pe an pentru transferuri de jucatori, insa doar o mica parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori. Numarul de transferuri in fotbalul european a crescut de peste trei ori in perioada 1995"‘2011, in timp ce sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri au crescut de sapte ori. Cea mai mare parte a cheltuielilor mari este concentrata insa intr-un numar mic de cluburi care au cele mai mari venituri sau sunt sustinute de investitori foarte puternici. Aceasta situatie nu face decat sa creasca dezechilibrele care exista intre cluburile care dispun de mijloace si cele care nu detin suficiente fonduri, avand in vedere ca doar 2% din sumele de transfer ajung la cluburile mici si la sportul pentru amatori, care sunt esentiale pentru dezvoltarea de noi talente. Nivelul de redistribuire a banilor in fotbal, care ar trebui sa compenseze costurile legate de formarea si educarea tinerilor jucatori, este insuficient pentru a permite cluburilor mai mici sa se dezvolte si sa puna capat dominatiei pe care cluburile mari continua sa o detina in competitiile sportive", informeaza site-ul oficial al Comisiei Europene.

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeana, in sistemul actual de transferuri sunt favorizate cluburile mai bogate, fotbalistii recunoscuti la nivel international si agentii acestora, in timp ce cluburile mai sarace sunt defavorizate.

Comisia recomanda stabilirea unei taxe asupra sumelor de transfer ce depasesc un anumit cuantum, taxa care ar restabili un anumit echilibru concurential. Suma limita urmeaza sa fie stabilita de organismele internationale de conducere din fotbal, in consultare cu cluburile.

Se recomanda, de asemenea, transparenta privind transferurile de jucatori, stabilirea unei limite privind numarul de jucatori de la un club, reglementarea mecanismului de imprumut al fotbalistilor intre cluburi, implementarea unor reguli prin care cluburile sa nu cheltuiasca mai mult decat le permit veniturile.

Un grup de experti ai Uniunii Europene, care examineaza si masurile luate in lupta impotriva meciurilor aranjate, format din experti internationali, observatori din partea FIFA si UEFA, reprezentanti ai ligilor europene si a Asociatiei Europene a Cluburilor de Fotbal si a Federatiei Internationale a Fotbalistilor Profesionisti vor analiza rezultatele acestui studiu, iar spre sfarsitul anului vor prezenta un raport in acest sens ministrilor sportului din Uniunea Europeana.



Comisia Europeana recomanda o taxa de 'fair play' in transferurile din fotbal