Liga 1

Implementarea VAR a intrat intr-o noua etapa

Sursă foto: twitter.com/

Fotbalul romanesc este cu un pas mai aproape de introducerea arbitrajului video (VAR).

In aceste zile, la Centrul National de Fotbal de la Buftea, continua pregatirea arbitrilor pentru implementarea asistentei video in fotbalul romanesc, anunta FRF pe site-ul oficial.

Dupa ce s-au familiarizat cu sistemul la sediul CCA, analizand diferite faze de joc din fotbalul european, arbitrii s-au mutat cu camera VAR pe terenul de joc. Acesti urmaresc partide ce se disputa la Centrul National de Fotbal de la Buftea si pe parcursul acestora indica situatiile care acestia considera ca trebuie sa fie verificate, de VAR sau si de arbitru, la marginea terenului.

Scopul acestui pas este de a aplica toate notiunile dobandite pana acum si de a verifica consistenta grupului in luarea deciziilor inainte de a trece la exercitiile live. In urmatoarea etapa vor fi regizate multiple ”incidente” in jocuri, iar arbitrii VAR vor putea interveni in timp real asupra deciziilor luate pe teren. Ultimul pas inaintea implementarii VAR va fi testarea sistemului si a arbitrilor la jocuri amicale sau de juniori, cu interventii in timp real.

Este inceputul pregatirii practice pentru arbitrii si operatorii VAR, pregatire in care VAR-ul si aVAR-ul exerseaza situatii reale, ca cele intamplate pe terenul de joc, in timp ce arbitrii se pregatesc sa inteleaga si sa aplice partea teoretica pe care am dezvoltat-o pana acum: cum trebuie sa reactioneze, cum sa comunice cu jucatorii, cu cei din camera VAR si viceversa. In acest proiect avem implicati 50 de arbitri, 24 de arbitri si 26 de asistenti, plus 12 operatori VAR”, a declarat Alexandru Deaconu, lider de proiect implementare VAR.

“E un lucru nou si pentru noi. Pana ne familiarizam, ne formam reflexele si automatismele va dura putin, dar cu antrenament si exercitiu vom face fata, vom fi pregatiti pentru ce urmeaza. E mai dificil decat faza teoretica, dar cu o pregatire foarte buna ne vom putea indeplini obiectivele stabilite”, a declarat arbitrul Horatiu Fesnic.



Implementarea VAR a intrat intr-o noua etapa