Dinamo

Seful cardiologilor de la Floreasca acuza: "Sansele de supravietuire ar fi fost maxime"

Serban Bradisteanu, cunoscutul medic si seful de la chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca, a explicat inainte dar si si dupa decesul lui Patrick Ekeng (Dinamo) ca echipa de medici care a intervenit prima pe stadion nu a actionat cum trebuie.


Foto: Euronews

Bradisteanu fusese cel care vorbise si inainte sa se afle despre decesul lui Ekeng, vineri noapte, explicand acelasi lucru: medicii de pe Ambulanta trebuiau sa efectueze resuscitarea cu aparate in primele 3-4 minute, in intervalul numit drept "minutele de aur", cele in care se poate salva viata unui om aflat intr-o situatie de acest gen.

Dupa trecerea acestor minute, sansele se diminueaza considerabil. In cel mai bun caz, Ekeng a ajuna la Spitalul Floreasca dupa cinci sau sase minute si cine stie cand s-a inceput de fapt procedura de resuscitare propriu-zisa.

[news-119069]

"S-ar fi putut face totul ca sa aiba sansele cele mai mari sa fie salvat. In primul rand, o ambulanta care participa la astfel de competitii ar trebui sa fie super-dotata, asa cum sunt cele SMURD. Sa fi avut si asistenti calificati, si medic, si aparatura necesara. Daca ar fi avut la dispozitie un defibrilator, ca sa afle ce fel de tulburare avea, ar fi putut trage o concluzie urgenta daca trebuie defibrilat sau facut altceva. Daca s-ar fi facut manevrele de defibrilare in cele 3 minute, sansele lui de supravietuire ar fi fost maxime", a declarat Bradisteanu pe B1TV citat de site-ul Hotnews.ro.

"Cele trei minute au fost pierdute, au fost foarte lungi si au diminuat foarte mult sansa de supravietuire. Au fost trei minute pe teren plus drumul pana la spital. In total, 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. In plus, ambulanta nu a avut personalul care sa faca astfel de manevre. Cine e responsabil plateste! Trebuie stabiliti exact pasii actiunii si raspunzatorii. Cineva trebuie sa raspunda, inclusiv clubul! Ar fi trebuit sa verifice ce contract aveau cu Ambulanta", a conchis Bradisteanu.

Ekeng a cazut pe teren la ora 21:55 si a plecat spre spital la ora 21:58. Conform declaratiilor medicului la Dinamo, la Spitalul Floreasca s-a ajuns in 1-2 minute, ceea ce inseamna la ora aproximativa 22:00. Nu se cunoaste momentul in care a inceput resuscitarea cu aparate. Despre deces s-a aflat neoficial la Spital la ora 23:30, vineri, iar anuntul oficial a fost facut de purtatorul de cuvant de la Floreasca la ora 23:57.

[news-119064]



Seful cardiologilor de la Floreasca acuza: "Sansele de supravietuire ar fi fost maxime"