Dinamo

12 ani fara Catalin Hildan, 'Unicul Capitan'

Jucatorii dinamovisti si stafful tehnic al echipei au depus doua coroane de flori si au aprins lumânari la statuia lui Catalin Hîldan din parcul sportiv Dinamo. Supranumit 'Unicul Capitan', Catalin Hildan a ramas in aminitirea celor care sunt la Dinamo si a celor care iubesc culorile alb-rosii.

Hildan a început sa joace fotbal la vârsta de 10 ani în cadrul clubului Dinamo. Sub comanda primului sau antrenor Ionut Chirila a câstigat titlurile nationale la toate categoriile de vârsta: pitici, cadeti, juniori, mai putin la juniorii republicani. Mijlocas dotat cu calitati a debutat în Divizia A pe 2 octombrie 1994 într-un meci cu Steaua (Steaua - Dinamo 2 - 0). A urmat o perioada în care a evoluat la FC Târgoviste, unde a cunoscut bucuria promovarii consecutive din Divizia C în B si din B în A.

Dupa aceasta perioada Cornel Dinu l-a adus inapoi la Dinamo (1994 - 2000), de unde nu a mai plecat niciodata. A câstigat cu Dinamo un titlu de campion (1999-2000) si o cupa a României (2000), cifrele carierei sale fiind 131 de jocuri/ 6 goluri în Divizia A, 5/1 în echipa nationala, 5/0 in cupele europene, 17/0 la alte loturi nationale. A fost capitanul echipei dinamoviste, stingându-se din viata în urma unui atac de cord[necesita citare] la 5 octombrie 2000.

A jucat pe postul de mijlocas, având numarul 11 pe tricou. De la debutul sau în Divizia A, în 2 octombrie 1994, a jucat 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri.

Este supranumit de fani „Unicul Capitan” datorita devotamentului pe care l-a aratat fata de culorile clubului Dinamo.

Catalin Hâldan a decedat în timpul unui meci amical pe care Dinamo l-a disputat, în 5 octombrie 2000, la Oltenita, în compania formatiei locale, Santierul Naval. În minutul 74 al partidei, Hâldan, s-a prabusit pe teren, fara sa fie lovit. Medicii i-au acordat primul ajutor chiar pe gazon, manevrele de resuscitare cardio-respiratorie si de acupunctura fiind continuate si în ambulanta cu care a fost transportat la Spitalul Municipal Oltenita.

Jucatorul nu a raspuns însa la stimuli, la ajungerea la spital medicii constatând decesul acestuia, care a fost cauzat de un accident vascular cerebral. Ulterior s-a stabilit ca Hâldan suferea si de hepatita de tip C. Cu numai o saptamâna înainte, Catalin Hâldan efectuase, alaturi de ceilalti componenti ai lotului dinamovist, un control medical în urma caruia fusese declarat fizic sanatos.

De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul National de Medicina Sportiva a fost declarat clinic sanatos, nefiind suspect niciodata de o boala coronariana.

Catalin Hâldan s-a nascut pe data de 3 februarie 1976. În prima divizie a evoluat numai la Dinamo Bucuresti, pentru care a disputat 138 de meciuri, marcând sase goluri. A fost selectionat de opt ori în echipa nationala a României, pentru care a înscris un gol.

În memoria "Unicului Capitan", asa cum a fost numit de suporterii dinamovisti, FC Dinamo a retras tricoul cu numarul 11, purtat de Catalin Hâldan. De asemenea, peluza stadionului din Soseaua Stefan cel Mare rezervata galeriei dinamoviste poarta numele fostului fotbalist, iar la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo a fost amplasata o statuie a acestuia.



12 ani fara Catalin Hildan, 'Unicul Capitan'